НС отхвърли идеята на Патриотите за нови данъчни облекчения за родители

Нели Чолашка 01 април 2015 в 11:01 4111 8

Депутатите отхвърлиха проекта на Патриотичния фронт, който предвижда данъчни облекчения за родители без право на детски добавки.

"За" предложението гласуваха само вносителите, БСП, "Атака", БДЦ и няколко депутати от АБВ. 

Проектът на ПФ предвижда от данъчната основа на физическите лица, включително и едноличните търговци, да бъдат приспадани по 2 400 лева за първо дете, 4 800 за второ дете и 6 000 лева за трето и всяко следващо дете. Условието за това облекчение е родителят да не получава семейни помощи за деца.

В момента право на детски имат семействата, в които доходите са до 350 лв. на човек. Добавка от 35 лв. на месец се изплаща на около 800 хил. деца, а родителите на около 500 хил. деца нямат право на детски.

За работещите родители е предвидено данъчно облекчение за тази година, но то е минимално - 20 лв. на дете.

Становището на Министерството на финансите, че предложените от Патриотите промени ще струват на бюджета твърде много - 261 млн. лв., и би могло да се случи само при увеличаване на данъците.

Според Димитър Байрактаров мярката ще струва много по-малко - около 60-70 млн. лв., и освен това тя е насочена към хората, които пълнят бюджета.

Той напомни, че финансовият министър Владислав Горанов отчете 850 млн. лв. повече приходи за първото тримесечие и заяви, че тези допълнителни приходи са събрани благодарение на Патриотичния фронт.

"Многокротно сте казвали, че Патриотичният фронт подкрепя правителството, но не участва в него и не може да си приписвате заслугите на това правителство", отговори му Менда Стоянова.

Тя призова Патриотите да се държат отговорно към държавата и ги посъветва да предложат отново законопроекта, когато се обсъждат параметрите на Бюджет 2016 г.

Петър Славов от РБ призова предложението на ПФ да се преразгледа в края на тази година и да бъде прието, ако параметрите на бюджета го позволяват.

По думите му работещите българи живеят с усещането, че няма държава и затова не плащат данъци, а подобно данъчно облекчение ще ги стимулира да си декларират доходите.

Искрен Веселинов от ПФ призова другите партии да подкрепят проекта на първо четене и да се обсъдят параметрите между първо и второ четене. Той уточни, че средната класа в момента е дискриминирана от факта, че не получава детски добавки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови