Новото мнозинство избира нов председател на НС (обновена)

Йорданка Веселинова 16 юни 2022 в 15:07 9944 4

Архив

Снимка parliament.bg

В този час се провежда извънреден председателски съвет

Извънреден председателски съвет се провежда в този час, минути след гласуваната оставка на Никола Минчев. Очаква се ИТН да поиска Ива Митева да заеме вече освободения председателски пост.

След председателския съвет от ГЕРБ и ДПС съобщиха, че имена не са обсъждани. Новото мнозинство настоява днес да бъдат приети процедурните правила за избор на председател, а гласуването да е утре. Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС съобщи пред журналисти, че след 2 часа ще има втори извънреден председателски съвет. По думите ѝ това е по искане на ПП, ДБ и БСП, които искали да имат обсъждане в коалицията.

Тя отклони въпроса дали ГЕРБ ще иска председателското място, както и дали ще подкрепят евентуалната кандидатура на Ива Митева. Едно обаче е сигурно - в ръцете на новия председател на НС ще е решението кога да започнат разискванията по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ-СДС.

Тренировката успешна: ИТН, ГЕРБ, ДПС и 'Възраждане' отстраниха Никола Минчев

Според правилника на Народното събрание сега задачите на Минчев следва да бъдат поети от зам.-председателя от най-голямата парламентарна група - Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". След това може да бъде предложен нов кандидат за председателското място.

Още рано тази сутрин председателят на ПГ на ИТН и доскорошен коалиционен партньор Тошко Йорданов обяви, че ще издигнат Митева. Тя бе председател в 45-то и 46-то НС. В 47-то НС обаче вместо председател тя стана зам.-председател. От този момент Митева никога не е сядала на местата за зам.-председатели, а вместо това избира мястото до Тошко Йорданов. По време на дебатите днес отцепилият се от партията спортен министър в оставка Радостин Василев се обърна към нея от трибуната на НС с думите:

"Не ставайте предател, не поемайте поста председател!"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че парламентарната му група не е взела решение дали ще подкрепи Ива Митева, ако кандидатурата ѝ бъде официално предложена. По думите му обаче това е възможно, тъй като Митева е била председател на НС.

"Това е вотът на недоверие. Фактически г-н Минчев плати цената на безобразията на нарушителя на Конституцията Кирил Петков и на лъжеца, на онова недоразумение."

Премиерът Кирил Петков също коментира решението на залата. Той заяви, че в парламента има ново мнозинство. Петков обаче вярва, че в НС има още "свестни хора". 

"Няма да се откажа от борбата си за това правителство. Вярвам, че има още свестни хора в парламента, които просто са на ръба."

Вече бившият председател на НС Никола Минчев каза пред журналисти, че решението за нов председател ще е на новопоявилата се коалиция. 

Минчев обвини в "пълна безпринципност" ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане", които по думите му са обединени само от липсата на морал и идеология. Той очаква вотът на недоверие към правителството да мине следващата седмица. По думите му днешното гласуване на оставката му е било репетиция за този важен вот.

Минути след гласуваното отстраняване на Никола Минчев Станислав Балабанов от ИТН даде извънреден брифинг. Той не даде категоричен отговор дали на председателския съвет ще предложат Ива Митева, но заговори за професионалните ѝ качества. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

4

IvanofRumen

16.06 2022 в 16:17

От цялата простотия, която ни сътвориха днес има и нещо хубаво, ако мога да го нарека така. ИТН-то са вече история, повече няма да помиришат власт, така, че да си слагат госпожата на която трудно разбирам говора.

5827

3

pisnamiotmutri

16.06 2022 в 16:01

ИТН го заслужават. Добре чегъртаха за ДПС и ГЕРБ. Един успешен куршум на мафията. Унищожи Изправи се ние идваме, прати ДБ на дъното, месец чегърта и ПП с полуистини и извадени от контекста внушения.

1767

2

fiki

16.06 2022 в 15:29

и така драги зрители напълно се загуби един цял ден за едно голямо нищо, поразителна продуктивност на мафията

2550

1

alfakentavur

16.06 2022 в 15:18

Хайде бе. Нов председател от групата с почти най-малко депутати в новата четворна коалиция.