Нинова: Изборът е общ фронт срещу модела на управление или кръгла маса с ГЕРБ

OFFNews 30 юни 2020 в 09:49 1885 0

През последните четири години социолози, политолози, говорители ни дават различни оценки на БСП - как загиваме, разпадаме се и приключваме. Не сме идеални, но нека видим истината през фактите, а не чрез интерпретациите. За това време спечелихме президентските избори, увеличихме националните депутати от 39 на 80, единствената партия с увеличени европейски депутати, общински съветници и кметове, включително в областни градове. Движим се нагоре. Основните ни политически опоненти в тези четири години се движат надолу.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Горна Оряховица. 

Сега са форумите на партията – членовете са тези, които трябва да се произнесат за бъдещето й. Много важно е да кажем в каква обстановка работихме през тези четири години, без тя да ни е оправдание - пълен контрол върху държавата, впрягане на администрацията, медиен комфорт за управлението, а за нас - медийна стена. Работим изключително трудно при тези условия. А накрая и спирането на субсидията като опит финансово да ни унищожат, като не успяха по друг начин. Към това обаче си имаме и наши грешки. И наистина вътрешно-партийните противоречия са една от сериозните причини да не изглеждаме добре в очите на обществото и да не ни припознават като алтернатива, подчерта Нинова. 

Първа причина за започнатите противоречия – реформите в партията и промените в устава. Налагането на мандатността и прекия избор на председател не се приемат добре от първия ден от някои в партията.

Втората причина е нежеланието от първия ден на ръководството да се съюзи с ГЕРБ. В първия ден на изборите през 2016 г., ние получихме предложение за съюз. Аз получих предложение да стана председател на Народното събрание. И тогава не го приемам, не го приемам и сега – как до вечерта на изборите ще кажем на 1 млн. българи, които ни последваха, че сме опозиция, алтернатива и нашата цел е социалната държава, а не паралелната държава, и на сутринта след изборите да се събудим и да кажем - извинявайте, уважаеми 1 млн. българи, които ни последвахте, но по-важно от това да сменим паралелната със социална държава е това да вземем 4-5 поста и да си уредим личния живот. Аз не можех да го направя. Тази линия на поведение с ГЕРБ продължава до ден-днешен и получи много ярко изражение на последния Национален съвет, заяви Нинова. 

Лидерът на БСП каза още: 

Третата причина за напрежение при нас е внушената битка с Партията на европейските социалисти. Ние битка с ПЕС нямаме. Много време всички ни убеждаваха, че сме антиевропейска партия, че ще ни изгонят от ПЕС и т.н. Преди два месеца бях в Брюксел и имах лични срещи с председателя на парламента, с вицепрезидента на Европейската комисия, с всички отговорни фактори. Отнасят се с дълбоко уважение към БСП, защото е петата в Европа по резултат.

Ние трябва и можем да управляваме чрез спечелване на избори с доверието на българския народ, а не през задния вход, чрез договорки, задкулисни колаборации като нечия патерица. Всеки, който стана патерица на ГЕРБ, бе употребен и приключен за политиката. Не искам това. Искам победа чрез подкрепата и доверието на българския народ.

Предстои ни вътрешно-партиен избор и не е въпрос дали аз, друг, втори, трети ще бъде избран за председател. Въпросът е много по-сериозен. От избора на БСП зависи бъдещето на България в следващите години – тоест от всеки един член на партията с началото на вътрешния избор. Убедено мисля, че имаме възможност да спечелим предстоящите парламентарни избори и да управляваме. И ако вие не виждате, че ГЕРБ си отиват, се огледайте. На народа му е дошло до гуша. Време е четиригодишният ни труд да даде резултат.

Общ фронт между БСП и други партии, неправителствени организации и почтени българи за смяна на модела на управление или национална кръгла маса с ГЕРБ. Това е изборът. Не между Корнелия Нинова или друг. Въпросът е дали ще съумеем да събудим народа и ще направим общ фронт, за да променим този модел, в който се е сраснала власт, бизнес, мафия, пари. В него управляват не институциите, а задкулисието. Или ще сменим този модел, или ще седнем на кръгла маса с него. Това е разделителната линия, а не просто една или друга личност. Личността само олицетворява пътя. Този избор е във вашите ръце на 12 септември. Моля, направете усилия 50% + 1 от хората да излязат да гласуват не само заради БСП, а и заради всички, които хвърлихме толкова усилия, труд, енергия, сърце и разум да се борим за България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови