Не пипайте Трети март! Историята не е бюджет, че да я нагласяте: националният празник разбуни духовете в НС

ИТН, БСП и "Възраждане" излязоха с декларации срещу намерението на управляващите за промяна чрез конституцията

Александра Маркарян 26 юли 2023 в 14:06 4797 8

Ивайло Вълчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Вълчев

Намерението на управляващите на сменят националния празник Трети март с 24 май чрез конституцията и скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой за България разбуниха духовете на депутатите в пленарната зала и след загубените час и повече в спорове около седмичната програма на НС, разпадане на кворума и дългото му "събиране" обратно депутати изляха с патос гнева си по едната и по другата тема в декларации от свое или от името на политическите сили, които представляват.

Пръв на трибуната в пленарната зала излезе Ивайло Вълчев от ИТН, който разказа лична история, свързана с Шипченската битка от август 1877 г. и предупреди управляващите, че могат да променят празниците, но не и историята и че докато едни искат да забравят с кого сме воювали, други - против кого накрая "ще искате да забравим и че сме воювали за страната си". "Не пипайте историята - призова той - тя не е бюджет, който може да се наглася. С това, което правите, създавате дефицит в българската памет и в българското национално себеусещане. Дефицит, който вие не знаете как, но, слава Богу, българите знаят как и винаги са знаели как да възстановят."

"На 20-ина км от Велико Търново има едно село, Добри дял, в центъра му има стара църква, в двора на тази църква има един гроб. На него е изписано името Петко Милев - започна разказа си Вълчев. - Петко Милев е получил привилегията да бъде погребан в двора на църквата, защото три пъти е бил хаджия, три пъти е стигал до Божи гроб, а е ходил три пъти до там не за да демонстрира възможности и положение в обществото, а защото е искал да намери успокоение. Успокоение за вина, която е смятал, че има към един свой боен другар. По време на една битка Петко Милев, както и мнозина около него, остават на един връх без муниции, без патрони, без подкрепа, само с едно знаме над главите си и с врага пред себе си, но Петко Милев и останалите живи не напускат боя. Петко Милев е първият, който вдига тялото на своя убит другар и го хвърля надолу от върху върху прииждащите врагове. После за това се пишат стихове, но тогава е било просто една битка, в която живите и мъртвите побеждават заедно.

Опълченецът Петко Милев, погребан в двора на църквата в село Добри дял е мой пра-, прадядо. В тази връзка – поглеждам, но не виждам човека – бих искал и мен някой да ме погледне в очите и да ми обясни защо Трети март е проблемна дата в българската история. Аз с цялата си морска, дунавска, търновска, балканска, тракийско-одринска кръв, с цялата си българска и славянска душа и с целия си евроатлантически разум не мога да разбера къде е проблемът в Трети март.

Можете да променяте празниците, достатъчно много сте. Но не можете да промените историята. Хубавото и страшното на историята е, че тя вече се е случила и никога политиката не е успявала да победи историята. И други преди вас са се опитвали да зачеркват дати от календара и да вадят думи от песни, за да не се обиди някой. В крайна сметка не са успявали.

Вижте колко е странно - едни искат да забравят с кого сме воювали, други – против кого сме воювали, накрая ще искате да забравим и че сме воювали за страната си.

Не пипайте историята. Тя не е бюджет, който може да се наглася според конюнктурата. С това, което правите, създавате дефицит. Дефицит в българската памет и в българското национално себеусещане. Дефицит, който вие не знаете как, но, слава Богу, българите знаят как и винаги са знаели как да възстановят.

След него с декларация от името на ПП-ДБ излезе Ивайло Митковски, но тя бе по друга тема: скандалното изказване на зам.-председателя на долната камара на руския парламент, който обяви, че "България и Румъния са само бази на НАТО" и че в България "по цялото крайбрежие са наши граждани. Те... ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте".

Митковски нарече казаното "недопустима безпардонност, градираща до наглост" от страна на руския депутат и поиска руската посланичка да бъде извикана в Министерството на външните работи, където да даде официален отговор дали думите на депутата изразяват официалната позиция на руското правителство по отношение на България. Той настоя също така от ДАНС и специалните служби да дадат отговор има ли основание българската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като заплаха и ако да, да бъдат предприети институционални мерки:

"В края на отминалата седмица станахме свидетели на проява на недопустима безпардонност, градираща до наглост от страна на действащия руски депутат Пьотр Толстой по отношение на нашата държава. Действащият зам.-председател на руската Дума си позволи публично да обяви българското Черноморие за руска територия, а сънародниците си у нас - за своеобразни спящи клетки за създаване на организирани безредици, граничещи с гражданска война. Твърденията на Толстой бяха окачествени като поредна хибридна атака от страна на Русия, формулирана от депутат, който не за първи път третира страната ни като васална територия на Путиновия режим.

Ние, от парлментарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ обаче сме категорични, че държавните институции в Република България, които са призвани да бъдат гаранти на националния суверенитет и националната сигурност, са длъжни да проявят твърдост и да заявят категорична позиция, когато някой с лекота посяга на независимостта ни.

Настояваме посланикът на Русия, госпожа Елеонора Митрофанова, да бъде извикана във Външно министерство и да даде официален отговор пред българската държава дали изразената от Толстой позиция е и официална държавна позиция на руското правителство по отношение на България.

ДАНС и специализираните служби в Република България да дойдат в Народното събрание и да дадат категоричен отговор има ли основание руската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като заплаха за гражданския мир в страната ни и ако има индикации за подобни очаквания, да бъдат предприети адекватни институционални мерки за контрол с цел гарантиране сигурността на българските граждани.

Ние, от ПП-ДБ, сме категорични, че България не може и не бива на никаква цена да бъде превръщана в мишена на нездрави политически щения и външни интереси без значение дали зад тях стоят демократични или откровено авторитарни режими.

Република България е пълноправен член на ЕС и НАТО, но като граждани на самостоятелна и демократична държава за всички нас над всичко са съхраняването на националния суверенитет и сигурността на българските граждани".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов върна залата към въпроса за Трети март. Той също разказа лична история, след което заяви:

"Без Трети март нямаше да има българска държава. Той е символът на българската свобода. Денят на свободата. ... Без Трети март нямаше да ни има, нямаше да има и Шести септември, нямаше да има какво да се обединява. Нямаше да има и 22 септември. ... Пипането на Трети март показва омраза към българския народ и всичко българско. На всяко ниво формацията ПП-ДБ създава такава омраза и чертае разделителни линии, които стават кървавочервени".

Темата продължи и Борислав Гуцанов, който също излезе на трибуната с декларация от името на БСП.

"С учудване и недоумение разбрахме, че ПП-ДБ с лекота са решили да сменят националния ни празник. ... Те искат Трети март да замине на бунището на историята. Да, ние сме наясно, че може би в Канада (явно това беше препратка към Кирил Петков - бел. ред.) не знаят нищо за Трети март, но ви уверяваме, че тук, в България, тази дата има огромно историческо, емоционално и политическо значение. Историческо, защото без Трети март и Освобождението на България днес страната ни нямаше да я има на картата на Европа. Нямаше да сме с този български език, българска история, нямаше да го има българския химн и всичко щеше да бъде част от Османската империя.

Колеги, осъзнавате ли какво се случва в нашата страна? Предлага ни се да забравим и обречем на забвение националния ни подвиг и способността на българите да извоюваме сами свободата си, независимостта си и способността си да се самоуправляваме. Изглежда, че новото управление се е самозабравило за пореден път", отбеляза Гуцанов и заподозря управляващата коалиция, че се е "прегърнала" или е минала "под управлението на ДПС".

"Колеги, моля ви да се опомните. Нали не искате точно вие да останете в историята като най-големите безродници и предатели? Трети март, ако не го знаете или сте го забравили, или ако някой ви кара да го забравите, връща България на картата на Европа, в световната политика, прави я значима и няма как днес с два текста, писани на коляно, да зачеркнете това. За тази победа нашите и вашите деди са дали живота си, проливали са кръв.

Да, хората от Канада може би не милеят, не знаят и не могат да разберат това, но за хората от Батак, от Панагюрище, от София, от Стара Загора, от Шипка това има огромно значение. Те помнят и знаят какво е било. Няма да ви простят това национално предателство. Няма да ви простят и невежеството, защото докато вие днес продавате българската история, в казармите във Финландия седят имената на Шипка, на Стара Загора, където и финландските воини са оставили своите кости", каза още Гуцанов.

Според него предложението за промяна на националния празник е изразител на склонност да се жертва "всичко родно", за да докажете своята правилна политическа ориентация и за пореден път да сложите наколенки, пред кого сигурно и вие вече не знаете".

"Призоваваме ви на смирение и разум. Историята ще ви съди. Спрете се малко. Вие наистина сте опасни за България" - завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

8

Пустиняк

26.07 2023 в 16:25

Какво е отношението на 3ти март към Бългйрия?! Какво ползва тая дата хората в Благоевград , примерно?!
https://offnews.bg/offtopic/ukrainetc-dava-kola-na-onzi-kojto-nameri-duma-v-sanstefanskia-dogovor-796524.html

3714

7

GB

26.07 2023 в 15:53

До Lyubo


За това сте прав.

За санстефанския договор: граф игнатиев и царят знаят, че няма да има узаконяване на този предварителен договор относно освободенте територии, с който руската и османската империи подписват примирие.

Великите сили единствено могат да решат този въпрос. В този смисъл, те и се чудят, защо се подписва такъв предварителен договор!

Като прочетем и преди това сключените тайни споразумения на русия, райхщадското, например, за това да няма голяма държава тук по нашите земи, става ясно, че санстефанският договор е един кьорфишек. Да сме им вечно признателни, руският селянин да вярва, че други държави режат български територии, а не русия, а самата русия да има мегдан за договаряне на берлинския конгрес, чиито решения вече са щели да са валидни.

Та, защо да празнуваме такава лицемерна дата, избрана в чест коронацията на руския император?!

Тази дата с този невалиден предварителен договор ни налага и руска окупация.

Това ли е обединяващ национален празник?!

5827

6

pisnamiotmutri

26.07 2023 в 15:40

Темичка пушилка зад която ще се скрият доста работи :(

723

5

user4eto

26.07 2023 в 15:18

Да питам аз БКП, защо 3-ти март преди 91-ва, нямаше нищо общо с освобождението?
И защо на 3-ти март Пловдив и Варна не са свободни?

10298

4

AntiZ

26.07 2023 в 15:01

Когато видят дебелия, винаги се хващат за "историята"! Не искат да махат моча, а защо махнахте Брежнев? А до него на баба цола? Къде отиде паметникът на Вълко Червенков? Къде заминаха паметниците на Сталин? Къде е паметника на Хитлер в началото на Борисовата градина? Това не е ли история, ей гиди дебили! Значи махаме и слагаме това което ни изнася, така ли? Ами да върнем тогава девети септември, а? То на чугунените глави, само тази дата ви е важна...

1215

3

Lyubo

26.07 2023 в 14:57

До кукличката по-долу: Огромните територии се отнемат от България не по Санстефанския договор, а от Берлинския конгрес !

2099

2

Mateevk

26.07 2023 в 14:42

Нека преведем на нормален език призива да не пипаме историята - Не смейте да пипате съчиняваната с толкова труд фалшива история, защото на нея се крепи цялата русофилска матрица, в която вече век и половина живеят българите!

А всъщност никой няма намерение да пипа 3 март като официален празник и много важна дата в българската история. Но много важна, не най-важната! Друго си е обаче да вкараме поредната доза популистка емоция с пропутински привкус.

14048

1

voododoll

26.07 2023 в 14:38

На вниманието на Копейките. 3ти Март е национален празник от 1991ва година. Демек от преди 32 години. Далече не е изконен и древен празник.

Празнуван е като ден на освобождението до 1951ва, когато е отменен от комунистите. Да, от комунистите, вашите покровители! Преди това е честван смесено като ден на освобождението и годишнина от раждането на Александър II, РУСКИЯТ ИМПЕРАТОР. Да има доста когнитивен дисонанс в главите на копейките.

А относно Санстефанския Мирен Договор, подписан без участие на България и без да се има предвид желанията на България и Българите, е въстановена България на картата, но като бледа сянка на величието на Велика България. Отнети са ни огромни територии, държавата е поделена с Русия и околните държави, наложена е Руска власт. Това ли вие наричате Освобождение? Замяната на едни господари главорези с други?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика