Народното събрание се мести в старата си сграда. Засега за откриването

OFFNews 13 април 2021 в 17:00 8359 1

Снимка Александра Маркарян

Клетвата на 45-я български парламент ще се състои в старата сграда на Народното събрание. Това са решили депутатите на председателски съвет днес. Предложението е дошло от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „За“ такова решение са се обявили всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ.

От името на "Има такъв народ" Йорданов предложил работата на депутатите да се върне изцяло в старата им пленарна зала, съобщи бТВ. Той бил подкрепен от Мая Манолова, но до окончателно решение не се стигнало. Този въпрос ще се решава от новия Председателски съвет на парламента.

За това, че предложението е дошло от "Има такъв народ", потвърди и самият Йорданов, цитиран от 24 часа. "Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", каза Йорданов. 

ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис “Съединението прави силата”, коментира на излизане от срещата Мая Манолова, която представляваше “Изправи се! Мутри вън”. Тя подчерта, че старата сграда била символът на парламентаризма. 

Хамид Хамид от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП също потвърдиха пред медиите, че са гласували"за" заседанието да е в старата сграда на парламента.

Преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом струваше на данъкоплатците над 23 млн. лв, а над входа на сградата все още стоят графичните символите на БКП, тъй като нямало пари да се махнат и да бъдат сменени със съвременния герб на България 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

1

000000

13.04 2021 в 17:58

Разстоянието между редовете в пленарната зала е по-малко от 45см и е в нарушение на Противопожарните норми за евакуация чл.64,ал.1, т.2. Не го правете.