На вота ще се гласува машинно само в София

OFFNews 20 август 2015 в 15:59 3187 0

50 секции за машинно гласуване ще има на вота наесен, те ще бъдат само в София и с тях ще се избират единствено общински съветници.

Това обявиха на пресконференция днес от ЦИК. 

"Такова беше решението на ЦИК, машинното гласуване да бъде само на територията на Столична община. Аргументите на колегите в тази посока бяха много и различни. За първи път машинното гласуване няма да бъде експериментално. Секциите ще са концентрирани в едно населено място, ако има проблеми с техниката или нередности, ще може да се реагира по-бързо", коментира пред OFFNews говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по повод решението. 

Припомняме, че на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 5 октомври 2014 г, също имаше машинно гласуване в някои от секциите, но то беше експериментално. Тогава възможност за такова гласуване имаше в 300 секции в 5 избирателни района: 80 в София, 38 секции в Кюстендил, 18 секции в Дупница, 4 секции в Сепарева баня, 4 секции в Брезник, 4 в Радомир, 42 секции в Перник, 45 секции в Плевен, 7 - в Долна Митрополия, 8 - в Червен бряг, 25- в Асеновград, 13- в Карлово, 12- в Първомай.

Ескпериментално машинно гласуване имаше и на изборите за Европейски парламент, който се проведоха на 25 май 2014 г. Тогава секциите, където можеше да се гласува машинно, бяха 100, разсположени в Пазарджик и 23 МИР София.

От ЦИК казаха още, че не е определено в кои точно секции ще се гласува с машинки. От комисията обявиха, че днес са приели решения за хронограмата за местните избори, датата на референдума, решението за регистрацията на политическите сили в ЦИК.

Предложението на СДС номерата на партиите в бюлетината да започват от 100 обаче не е обсъждано. Очаква се това предложение да бъде разгледано другата седмица.

Регистрацията на партиите за предстощятите избори ще започне от 25 август, всеки ден от 9.00 часа до 17.00 часа, като на 9 септември 2015 година срокът за подаване на документите е удължен до 18.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови