ЦИК: Бъдещето е електронно или машинно гласуване

OFFNews 20 юни 2015 в 15:25 3175 18

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева

"Бъдещето е в електронното гласуване. Все повече се говори за електронно гласуване - дали електронно или чрез машини е въпросът", заяви председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева пред Дарик радио.

"Позитивно е да има машинно гласуване, защото бюлетините не могат да бъдат невалидни, а гласовете недействителни", каза Алексиева

„При машинно гласуване софтуерът осигурява точно това. Ако отбележиш нещо неправилно, не ти дава възможност да продължиш", добави председателят на ЦИК.

По думите й, от комисията са организирали подобен вид гласуване, от което са натрупали опит. 

„ЦИК трябва да е органът, който спазва буквата и духа на закона и няма да превиши по никакъв начин правомощията си, включително и с коментари", подчерта Ивилина Алексиева.

Тя припомни, че на изборите за органи на местно самоуправление могат да гласуват лица, български граждани, които не са поставени под запрещение, не изпълняват наказание „лишаване от свобода" и са живели най-малко 6 месеца на територията на даденото населено място.

Също така на предстоящия местен вот резултатите от екзит половете в хода на изборния ден ще могат да се споделят единствено в социалните мрежи и блогове. 

„Законът е категоричен - Фейсбук и останалите социални мрежи не са медии. ЦИК трябва да спазва закона", заяви Алексиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!