АБВ подкрепя идеята на Плевнелиев за референдум за изборните правила

OFFNews 23 февруари 2015 в 14:28 1610 3

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

АБВ на консултации при президента.

"Изразихме пълно съгласие с предложението на президента относно провеждането на референдум в неговите три пункта”.

Това обяви проф. Борислав Борисов от АБВ след среща при държавния глава Росен Плевнелиев.

Въпросите за референдума, предложени още преди година от Плевнелив са за задължителното гласуване, за възможността за електронно гласуване и за мажоритарен вот.

По думите на Борисов електронно гласуване е възможно, но на първия етап ще трябва да се мине през машинно гласуване съобразно техническите възможности.

Според АБВ задължителното гласуване има едно неоспоримо предимство – намаляването на корпоративния и купения вот

"Третият елемент мажоритарен избор – съотношение 50% мажоритарен, 50% пропорционален вот с преференции. Това е възможно при едно задължително условие, особено при местните избори – прагът на перференциалния вот трябва да стане по-висок", каза още Борисов.

Лидерът на АБВ Георги Първанов не дойде на политическите консултации при Росен Плевнелиев. На срещата присъстваха Борислав Борисов, Кирил Цочев, ген. Михо Михов и Марияна Тодорова влязоха на „Дондуков” 2 като представители на АБВ.

Днес започна традиционният „месец на политическите разговори" и президентът ще се срещне последователно с ръководствата на АБВ, „Атака", Патриотичния фронт, „Български демократичен център", Реформаторския блок, ДПС, БСП и ГЕРБ. 

На провеждащите се за трета поредна година консултации с парламентарните сили президентът Росен Плевнелиев подлага на обсъждане пет основни теми: ключови реформи, които са на дневен ред през 2015 година; референдум за правата на гражданите и за промени в изборното законодателство; въпроси на регионалната и международната сигурност; отбрана и въоръжени сили; кризи и природни бедствия.

Реформите в съдебната и в пенсионната система, в секторите „Енергетика“ и „Сигурност“, здравеопазването, образованието и във водния сектор, бяха откроени като ключови в политическия дневен ред за 2015 година.

На консултациите ще бъдат обсъдени приоритетите на партиите за 2015 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!