Съдии напомниха на президента, че може да не назначи избрания за шеф на ВКС

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2015 в 11:04 1361 3

Съдии напомниха на президента, че може да не назначи избрания за шеф на ВКС

Президентът Росен Плевнелиев да проведе публични консултации и да вземе отношение по начина на действие на Висшия съдебен съвет (ВСС) при избора на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС).

За това настояват в писмо до държавния глава шест неправителствени организации, сред които и Съюзът на съдиите в България. В него те припомнят на президента, че Конституцията му позволява предложението на ВСС за назначаването на председател на съда да бъде отхвърлено. 

Реакцията идва след съмненията около избора, който се проведе на 29 януари. 

Съдиите смятат, че трябва да бъде даден отговор на въпроса дали е спазено изискването на тайна на вота, дали между кандидатите е осигурена равнопоставеност, "след като процедурата беше спирана, а срокът за представяне на концепция удължаван, без да има такива възможности в обявените правила, дали са убедителни и прозрачни мотивите, които определят взетото решение."

Според тях гласуването със системата за машинно гласуване на ВСС не гарантира тайната на избора, а този начин на гласуване е избран само ден след обявяване на доклада на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, в който електронната система се критикува за това, че не осигурява по адекватен начин тайната на гласуването и се
подчертава, че съществуват “опасения, че на практика е възможно да се види как гласува всеки от членовете”.

Посочва се също, че “самата система очевидно никога не е била подложена на IT одит, който да гарантира, че от техническа гледна точка е надеждна по отношение на външна намеса”.

Съдиите атакуват и тав, че самото решение за избора не е мотивирано от ВСС, изложените от отделните членове на Съвета съображения и фактите, които ги подкрепят, не съответстват на резултата от гласуването.

В писмото се казва:

Не оспорваме правото на Висшия съдебен съвет да извърши своя избор, но считаме, че дължи да стори това по убедителен начин. Факт е, че състезанието за длъжността на председател на Върховния касационен съд и конкуренцията на идеи нямат традиция в България. Недоумение обаче буди устойчивото несъгласие на мнозинството в колективния орган да ползва добрите практики, за да легитимира убедително предпочетения кандидат.

Според магистратите ВСС е трябвало да обяви предварително кои качества на кандидатите са от значение и ще бъдат оценявани. По време на самото изслушване не е станало ясно кои са конкретните качества, мотивирали мнозинството да вземе конкретното решение. Те изразяват и притесненията си от факта, че изборът на Лозан Панов беше прогнозиран от медиите близо месец преди това.  

Отказът на Висшия съдебен съвет да очертае профил за длъжността, отреченият традиционен подход за гарантиране тайната на вота – чрез бюлетини, липсата на изтъкване на действителни преимущества на предпочетения кандидат, създадоха впечатление за непрозрачен избор, се казва още в писмото. 

Съдиите настояват президентът да повдигне въпроса за това доколко убедително е бил проведен изборът. Те напомнят, че освен волята на ВСС, за назначението на шефа на ВКС последната дума има президентът, който трябва да издаде или не указ за назначаването на посочения кандидат. 

Опасенията за това как ще бъде проведен изборът на председател на ВКС бяха повдигнати от Реформаторския блок. В декларация на Парламентарната група на Реформаторите се казва, системата за машинно гласуване на ВСС не гарантира тайната на вота. Преди гласуването във ВСС пък имаше дискусия за това как да бъде направен изборът. Предложението за гласуване с бюлетини беше отхвърлено от Съвета. След като кандидатът Лозан Панов настоя това решение да бъде прегласувано и да бъде дадена възможност за гласуване с бюлетини, кадровиците отново гласуваха против. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2015 в 09:29

A ето и един ПРАВДИВ коментар под статия за сравнително изследване на съдебните системи : http://tinyurl.com/nszyv48 , които показва недъзите на българската правораздавателна система:
"ОРГАНИЗИРАНИТЕ МАГИСТРАТСКО-ЮРИДИЧЕСКИ КОТЕРИИ 2015-08-22 18:24:58
За ОЯДЕНАТА със свъх-високи заплати, привилегии и държавен лукс партийно-шуро-баджанашко-кумовска БЮРОКРАТИЧНА МАШИНА, остатък от тоталитарната класова система, КОМУНИЗМЪТ Е ДОШЪЛ: Тя е свикнала (и научена) БЕЗ ДА РАБОТИ САМО ДА ПОЛУЧАВА, ВЗЕМА НАСИЛСТВЕНО-РУШВЕТЧИЙСКИ и КРАДЕ от крайно обеднялото и дори оскотяло общество и НИЩО на не дава срещу тези ПОЛУЧЕНИ НАГОТОВО БЛАГА!
Най-набиващ на очи пример за това е т.нар. ПРВООХРАНИТЕЛНА СИСТЕМА с нейните ОРГАНИЗИРАНИ МАГИСТРАТСКО-ЮРИДИЧЕСКИ КОТЕРИИ:
Конституционният Съд на практика е ПЕНСИОНЕРСКИ КЛУБ за РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ с президентски заплати (пенсии), луксове и привилегии на политически и мафиотско заслужили конюнктурни "юристи"!
Върховният Касационен Съд е повече ЛУКСОЗНА ПОЧИВНА СТАНЦИЯ с партийно-политически натъклмени "ЮРИДИЧЕСКИ" ЗАБАВЛЕНИЯ и КАДРОВИ ГРУПОВИ КАДРИЛИ за висшите курортисти, отколкото съд!
В НАРУШЕНИЕ на КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРИНЦИП за РАЗДЕЛЕНИЕ на ВЛАСТИТЕ ВКС си е ПРИСВОИЛ ПРАВОТО да НОРМОТВОРСТВА БЕЗКОНТРОЛНО чрез въвеждане в задължителсност на нискокачествените и противозаконни нейни актове и тенденциозни собствени тълкувания, вътрешни правила и норми, заобикалящи и противоречащи на действащите закони, гласувани от конституционно оправомощената за това законотворческа власт!
Присвоили са си "ПРАВОТО" ДА ОТКАЗВАТ ПРАВОСЪДИЕ, защото това ги карало да работят и смущавало техните луксозни странични занимания и забавления - участия в обществено-финасирани семинари, колоквиуми, "обучения", конференции, .... в свръх-луксозни тукашни мутенски и чужбински курорти, 5-звездни хотели, ресторанти с луксозни шведски маси и търкаляна с многомилионни държавни лимузини, яхти, самолети ....
Върховната Прокуратура е ЛУКСОЗЕН КЪМПИНГ, в който висшите къмпингуващи въртят БЕЗКОНТРОЛНО разни политико-бюрократично-наказателни и частно-корупционно-доходоносни и кариеристични сделки, отколкото действащ ДЪРЖАВЕН правоохранителен орган!
Специализираните Съдилища и Прокуратури са както Върховните им посестрими, само дето далаверите се въртят под булото на СЕКРЕТНОСТТА и НЕИНФОРМИРАНОСТТА на обществото!
ВСИЧКИТЕ МАГИСТРАСТКИ СТРУКТУРИ са си ПРИСВОИЛИ ПРАВОТО БЕЗКОНТРОЛНО да КАДРУВАТ без съзтезателно начало чрез издигане посредством КОМАНДИРОВАНЕ за партийно-шуро-баджанашко-кумовски "заслуги" и създаване на организирани престъпни магистратски котерии! Най-пресен пример: Скоростното издигане чрез командироване от СРС в СГС и светкавично назначаване със Заповед за началничка на отделение на кумицата на зам-шефа на ВКС Kp. Bлaxoв - Билянa Бaлинoвa (кумицата БиБa), която се оказа с повече от 600 забатачени дела и над 100 ненаписани забавени с 6....15 месеца Решения!
Адвокатурата, Нотариусите, Частните Съдии Изпълнители са ДЪРЖАВНО СЪЗДАДЕНИ ЧАСТНИ МОНОПОЛНИ ОБРАЗУВАНИЯ с дадени им МОНОПЛОЛНИ НЕПАЗАРНИ ПРИВИЛЕГИИ и ЛИЧНА БЕЗОТГОВОРНОСТ и НЕНАКАЗУЕМОСТ, безконтролно самопределяне при ЛИПСА на КОНКУРЕНЦИЯ на ТАКСИ, ХОНОРАРИ и РУШВЕТИ, НАДХВЪРЛЯЩИ МНОГОКРАТНО ТЯХНАТА СЕБЕСТОЙНОСТ! Да не говориме за "бизнеса" с влияние на адвокати със съпрузи/-ги съдии във ВКС, САС, ГлПр, ..... в драстичен конфликт на интереси!
И мутро-милиционеро-ченгесарската комунстическа олигархия (Боко-ГЕРБ, ДПС, БСП, АБВ, Парични фонфдове (за частна употреба), Атаки, РъБъ-та, републикански Хидролози, Мултаци, Шибаняци и Лаборанти, .... ) ИМИТИРА РЕФОРМИ (незасягащи гореизброената драстична "ЮРИДИЧЕСКА" ПОКВАРА) и прави всичко възможно този процес на ПОРОЧНИ ПРАКТИКИ за поддържане на НЕСПРАВЕДЛИВОСТ, БЕЗЗАКОНИЕ и ХАОС да продължава, да се задълбочава и да дава КОРУПЦИОННО ПРЕПИТАНИЕ на многохилядния ПАРТИЙНО-НАЗНАЧЕН БЮРОКРАТИЧЕН ТАБОР ОТ ТЪРТЕЙ!"

02.02 2015 в 15:46

Ами Съюза на съдиите къде беше преди проведения конкурс,ами сега започва да лобира за съдията който не е бил избран,с странни мотиви кой как е бил избран?А аз си мисля че и РБ прекалено много взе да се меси в институциите.До вчера лобираха за Прокопиев,днес за другата съдийка която не спечели избора.

02.02 2015 в 11:48

Играят Барса и Лудогорец. Може и да се случи Лудогорец да победи, но ако не го направи и ако един месец преди мача се говори, че Барса ще е победител, това на какво ли ще се дължи?
При цялото му уважение към Панова, но тя просто не трябваше да се кандидатира втория път, като още първия видя какви са и шансовете.