МВР започва да вади ''успешно застояли'' разследвания в прокуратурата, първото е за ''Хемус''

Рашков за прокуратурата: Все едно работим в различни държави, на различни планети

Йорданка Веселинова 23 март 2022 в 17:08 6402 1

"Сега ще извадим всички случаи, в които от миналата година сме изпратили материали, които отлежават "успешно" в прокуратурата и по тях няма никакво решение. Първата такава преписка ще бъде за АМ "Хемус", заяви пред журналисти в НС министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той припомни, че Министерството е изпратило разследването в прокуратурата заради липса на достатъчно обстоятелства за образуване на наказателния процес по неотложност.

Министърът отрече твърденията, че е призован за разпит по казуса с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова от четвъртък.

Изказването си той направи, след като напусна заседанието на вътрешната комисия заради спор с председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и негова бивша студентка Десислава Атанасова.

"Все едно работим в различни държави, на различни планети и по различни проблеми", каза Бойко Рашков по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

С тези думи министърът коментира работата на прокуратурата по започнати от МВР разследвания и настоя за промени в Наказателно-процесуалния кодекс. 

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обсъждаше проблемите при провеждането на полицейски разследвания.

За бързи и ефективни разследвания са необходими промени в НПК

Рашков коментира, че в случаите, в които не се използва хипотезата "по неотложност", разследващите органи изпращат събрани материали по компетентност на съответните прокуратури. По думите му обичайно "започва едно неопределено по време чакане, за да се реши какво да прави с тези материали". Рашков даде пример с разследването на строежа на АМ "Хемус". Той припомни, че през есента МВР е изпратило събраните материали в прокуратурата.

"Колкото Вие сте получили от тогава до сега информация какво е свършила прокуратурата, толкова и ние сме получили. Това са вече шест месеца."

Вътрешният министър заяви, че е готов да се извини на обвинението, ако междувременно прокуратурата е взела някакво процесуално решение по казуса. Той коментира не само предполагаемото бездействие на органа, но и липсата на комуникация с МВР така:

"Все едно работим в различни държави, на различни планети и по различни проблеми. Такива случаи колкото искате." 

По думите му това е един от факторите, поради които МВР е започнало да търси различни алтернативи - като разследванията по неотложност, каквато бе използвана и при полицейската акция по претърсването и арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова миналата седмица.

Бойко Рашков припомни за предишната съществуваща възможност разследващите органи да поставят началото на наказателния процес. Според него тогава е имало "процесуална икономия" и се е спестявало време. Той е категоричен, че е нужна промяна в член 212 от НПК, за да може разследващите органи да започват наказателен процес и да могат да събират не само данни, но и доказателства. Той смята, че така МВР не се дистанцира от прокуратурата.

Вътрешният министър смята, че е необходима и промяна в уредбата на правилата за претърсвания, изземвания и прилагане на СРС.

"В момента монополът върху разследването е предоставен на един държавен орган. Когато този орган по една или по друга причина не спазва закона, той може и блокира разследващата дейност в държавата. Ако щете и по причината политически пристрастия. Огромният държавен апарат - МВР, не може да направи нищо, когато срещу него стои един единствен човек, който е политически пристрастен, което и той вече не крие", заяви Рашков, визирайки главния прокурор Иван Гешев.

Председателят на комисията ген. Атанас Атанасов от ДБ се съгласи, че няма нужда от посредничество при прилагането на СРС. В подкрепа на предложенията се обявиха и депутати от другите партии в управляващата коалиция, както и Петър Петров от "Възраждане". Критици очаквано се появиха в лицето на ГЕРБ-СДС.

Рашков се скара с ГЕРБ и напусна заседанието

Радомир Чолаков и Десислава Атанасова разкритикуваха предложените от вътрешния министър за промени в НПК. Според Чолаков с предложенията на Рашков се "слага  байпас на прокуратурата". Атанасова пък поиска тези промени да бъдат обсъдени на по-високо ниво преди да бъдат обсъждани в НС. Тя се усъмни, че Рашков цели да накара някой от членовете на комисията да припознае промените и да ги внесе в НС.

След това вътрешния министър напусна заседанието на комисията, а депутатите от ГЕРБ-СДС го изпратиха с аплодисменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови