Полски зам.-министър на отбраната: Предрешено е да охраняваме България

OFFNews 03 август 2016 в 07:56 10203 9

Полски зам.-министър на отбраната: Предрешено е да охраняваме България

Снимка thenews.pl/НАТО

Охраната на българското въздушно пространство от полските военновъздушни сили е официално анонсирана от властите в Полша през юни. В репортаж за събитията в България около оставката на командира на българските ВВС генерал-майор Румен Радев Радио Полша припомня, че зам.-министърът на отбраната на Полша Томаш Сатковски е анонсирал бъдещото споразумение между двете страни още в началото на месец юни. 

"Поляците ще извършват Air policing над Балканите, в България и Румъния. Това е предрешен въпрос, сега просто уточняваме детайлите", заявява Сатковски. Месец по-късно българският министър на отбраната Николай Ненчев каза, че Полша проявява интерес да охранява въздушното пространство над България, но конкретна договорка не е постигната. 

"Разговаряли сме единствено с полската страна до момента. Те самите проявиха интерес, с други държави членки не съм водил разговори. Това са съвместни инициативи, регламентирани са с решение в рамките на НАТО. Тоест няма нищо нередно, напротив насърчават се държавите да извършват съвместен Air Policinig", обясни тогава министърът.

Възможността за съвместна охрана на българското въздушно пространство беше въведена с промени в закона за отбраната в началото на годината. 

Пред журналисти във вторник военният министър обясни, че и към момента чужди държави охраняват небето ни. "Ама то и сега се охранява, извинете. И сега чужди държави го правят. Разбира се, че имаме и споразумение с Гърция, и с Румъния. Това се случва. Колко пъти ви казвам, защо подвеждате премиера", отговори Ненчев от името на министър-председателя Бойко Борисов, на когото беше зададен въпрос дали би допуснал друга държава да охранява небето над България.

Според Радио Полша споразумението между България и Полша се очаква да бъде подписано през следващите месеци. Според зам.-министър Сатковски намеренията на Полша да участва в такава мисия показва, че страната има за цел не само да защити собствената сигурност, но и тази на партньорите от НАТО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

8

Руслан

03.08 2016 в 16:15

Тъжна история. Остава да си свирукаме велик е нашият войник.
С уста.

77927

6

El Commandante

03.08 2016 в 10:28

"Сега поляци ще ни бранят от ислямско нашествие"

Със самолети?

Интересна гледна точка...

13924

2

ScrewIslam

03.08 2016 в 09:41

Интересно как историята се повтаря. Сега поляци ще ни бранят от ислямско нашествие, прикрито като имигрантска вълна. Кръстоносен поход в небето.
Поляците последно са ни бранили от ислямско нашествие през 1444г. Владислав III Ягело – поляк, крал на Унгария, е бил на 20 години, когато загива в битка с турците при Варна през ноември, 1444.
 
X

Да помогнем на украинските деца!