Мнозинството в парламента отхвърли поредния опит на БСП да спре концесията на летище София

OFFNews 08 ноември 2018 в 13:03 2000 0

Поредният опит на БСП да спре концесията на летище София се провали. Предложението им беше отхвърлено с 88 гласа "за"(БСП и Атака), 73 - "против" (ГЕРБ и "Обединени патриоти") и 40 "въздържал се" (ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти").

Социалистите бяха внесли проект за промени в Закона за концесиите. С измененията искаха на концесия да не могат да се дават дейността, услугите и обектите на търговските дружества в забранителния списък за приватизация от Закона за
приватизация и след приватизационен контрол. В този списък попада летище София. 

Депутатът от БСП Крум Зарков обясни, че Законът за концесиите се нуждае от прецицизане, защото се създава впечатлението, че с един закон се създава списък, а с друг го заобикаля. Той подчерта, че идеята им е да няма такова разминаване и поправката не касае само Летище София.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е част от управляващата коалиция, обвини социалистите, че крадат идеи на неговата партия. "Кажете поне благодарим, господин Сидеров, че сте написали това, за да можем да преписваме от него", каза той, но формацията му все пак подкрепи проекта на БСП. 

ГЕРБ и останалата част от "Обединените патриоти" бяха против предложението на БСП. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че няма връзка между забранителния списък и Закона за концесиите. "Концесията е на публична държавна или общинска собственост. Летище София като земя със съоръжения е обект на публична държавна собственост. Като такъв обект от може да подлежи на концесиониране", добави депутатът от ГЕРБ. 

От левицата обаче са на мнение, че отдаването на дружествата от забранителния списък на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък.

"Декларирам от името на БСП, че когато дойде времето да взимаме решения – ще отменим концесията на летище София", обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. 

БСП са изразявали позицията си, че са против идеята летище София да се отдава на концесия. През юни тази година правителството одобри решение за откриване на процедурата за определяне на концесионер на летището. След това социалистите внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха.

От левицата внесоха сигнал и в прокуратурата, с което настояваха решението на Министерския съвет за започване на процедура да бъде отменено. И този техен опит не беше одобрен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови