Млади учени ще правят мониторинг на евровота у нас

OFFNews 24 април 2019 в 15:27 1637 0

Екип от университетски изследователи от страни членки на ЕС започва на 28 април мониторинг и анализ на предизборната кампания за вота за Европейски парламент. Това съобщиха от българския екип на Европейския център за мониторинг на изборите по проект "Платформа ЕВРОПА".

Наблюдението ще продължи до деня на евроизборите.

Проектът, който е насочен към повишаване на осводомеността на гражданите за изборните дебати и процеса на гласуване, ще бъде представен на 15 май в Дома на Европа.

Тогава ще бъдат оповестени и междинни резултати за кампанията.

Основните цели на проекта са събирането, мониторинга и анализа на рекламните материали, изготвени от политическите партии в държавите-членки на ЕС. Ще бъдат проследени и най-важните публични участия на кандидатите от съответната държава, включително и тези в социалните мрежи. 

Европейският център за мониторинг на изборите включва 27 национални звена от изследователи по комуникации и политически науки от няколко европейски университета.

Българският екип се ръководи от проф. д-р. Лилия Райчева, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Първата организационна среща по проект „Платформа ЕВРОПА“ се проведе на 9 и 10 април 2019 г. в Университета Roma Tre в италианската столица. В нея взеха участие изследователи от 25 държави-членки на ЕС, включително и от България. Страната ни беше представена от младите учени д-р Нели Велинова и д-р Мариян Томов от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ.

Събраните и анализирани данни на всички страни-участнички в „Платформа ЕВРОПА“ ще могат да се проследяват в реално време от сайта на проекта. В допълнение към него, българският екип ще информира потребителите през фейсбук страницата Европейски център за мониторинг на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews