Миков: "Орландовци" е част от спуканите язви на София

Симона Костадинова 16 юни 2015 в 13:29 3119 4

Квартал "Орландовци" е част от спуканите язви на София, заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти в Народното събрание.

"В "Орландовци" общинската власт я няма. Гледах как изглеждат улиците на квартала. Това тежко експонира големия проблем на София - на лъскавия център и на задния двор с всичките проблеми: безработицата, лошата инфраструктура, липсата на образование", каза още Миков.

Той обясни, че според него проблемите са по-скоро социални. По думите му напрежението ескалирало допълнително и от политическите изявления по темата. Като пример за подобно говорене той даде "един кмет на областен град, който правеше расистки и профашиски изявления, а всички мълчаха и се радваха". Миков обаче отказа да каже за кого конкретно говори.

"25 години говорим за интеграция, а преди това имаше такава. Трябва да се обърнем към онези практики, с които държавата може да направи тези хора пълноправни членове на обществото", обясни лидерът на БСП.

По думите му в случая ставало дума за социална  дезинтеграцията, защото "има и други такива крайни квартали, където етносът е без значение", но положението било същото. Той обясни, че е заложено да избухнат още такива сблъсъци, въпросът било кога какъв конфликт се превръща във възпламенител на такова напрежение.

"Ние сме много сляпо общество, ако си затваряме очите пред предпоставките и продължаваме да решаваме проблемите само на ниво такива зрелищни, особено за медиите, ситуации", каза още Миков.

До напрежението в столичния квартал "Орландовци", който е с предимно ромско население, се стигна след масов бой между роми и българи в събота. В неделя и вчера също имаше демонстрации, при които се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!