"Международни финансови приключенци с връзки в Кремъл влизат в БТК"

OFFNews 25 март 2015 в 11:16 2587 12

Новите купувачи на бизнеса на банкера в странство Цветан Василев са "международни финансови приключенци". Те са от същия "джинс", както инвеститорите за АЕЦ"Белене", които декларираха, че ще строят централата, а след това изчезнаха."

Това обяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков в ефира на Нова телевизия.

Инвеститорите изглеждат като подставени лица. Под тази теза се обединиха и останалите гости в студиото - журналистът Иван Бакалов и икономистът Кольо Парамов.

"Купувачите на БТК по никакъв начин не показват, че имат капацитет да върнат дълговете на телекома. Връзките между Цветан Василев и Пиер Луврие (шеф на LIC33) са повече от очевидни. Изглежда, че в случая Василев се договаря със себе си", каза Трайчо Трайков и анализира простата аритметика по сделката от вчера.

"На пръв поглед някой поема 900 млн. задължение. Това не би трябвало да е зле. Лошото е обаче, че този някой няма да ги изплати", изчисли бившият енергиен министър.

Според него е възможно държавата да се намеси в сделката, тъй като освен, че става дума за стратегически активи, прозират и връзки на инвеститорите с Кремъл. Трайков добави, че ако се проследят връзки до руски компании, засегнати от санкциите от ЕС, това може да има последствия за сделката. "Държавата е длъжна да прояви изключително любопитство за това какво се случва. Такива сделки не могат да се осъществят без знанието на кредиторите. Тук кредитор е КТБ, като индиректно като краен кредитор се явява държавата", обясни бившият икономически министър.

Журналистът Иван Бакалов припомни сделката за "Булгартабак" с думите, че за тютюневия холдинг все още не се знае кой му е собственик.

"Банката на Цветан Василев беше напълнена с парите на държавата. Тази банка беше държавната банка. През нея се направиха сделки за "Булгартабак", за БТК, за една камара неща. Това е икономика на тъмно, бизнес на тъмно", коментира Бакалов. "Не е ясно кой купи също и вестниците "Труд" и "24 часа". Зад всички тези неща прониква ДПС и Доган, чрез Пеевски. Виждат се и интересите на Бойко Борисов. Той е първият, който знае за тези сделки", заяви журналистът.

Oт своя страна финансистът Кольо Парамов изчисли, че още в 17 български завода банкерът Цветан Василев има собственост.

В тях са активите на банкера и призова държавата да прекрати опита тази собственост да се прехвърля към съмнителни играчи и офшорни компании. 

"Вчера беше последната работа на квесторите на КТБ, по искане на Иван Искров те обезцениха всички активи на банката до такава степен, че банката да бъде фалирана, заяви Парамов и посочи, че сумата от 900 млн. евро задължения е силно занижена. "Още от началото ние знаехме, че Цветан Василев има богатство от 5 милиарда и половина. Къде са сега парите му? Нямаше нужда да се правят никакви оценки. Влиза трето действие на операта КТБ. Ще видим кои са основните играчи. Засега Цветан Василев излиза като основен играч", смята финансистът. Парамов подкрепи идеята на депутата от ДПС Йордан Цонев КТБ да бъде разследвана и проучвана и за периоада 2009-2013 година. "Така ще стане ясно кой е създал икономическата й мощ и какви са били реалните активи на банката и трезора за целия период", посочи експертът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews