Правителството: LIC33 да докажат произхода на парите за БТК

Александра Маркарян 24 март 2015 в 15:01 9981 25

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Бойко Борисов

Правителството е поискало обявилото се за новия мажоритарен собственик на БТК и на други компании на Цветан Василев LIC33 на белгиеца с френски паспорт Пиер Луврие да докаже произхода на средствата, с които е придобило дяловете.

Това се казва в прессъобщение на правителствената пресслужба по повод днешната пресконференция на Пиер Луврие и екипа му в LIC33, на която Луврие обяви, че срещу 1 евро е купил от Цветан Василев 43% от акциите на БТК, по 91% от оръжейните заводи "Дунарит" и "Авионамс", както и че е купило НУРТС, Гарб и  First Digital.

Луврие заяви, че той е поел ангажимента да плати 900-те милиона евро дългове на БТК и че парите са негови лични средства.

"Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с Корпоративна търговска банка и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна-членка от Европейския съюз се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност.

Във връзка с тази наша позиция, призоваваме инвеститорите от групата „LIC33“ да предоставят официална информация до българското правителство, с която да информират за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това, на база анализа на предоставената информация, ще преценим дали да влезем в контакт с тях", се казва в прессъобщението на правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews