Местан доволен от изборите в Сърница, оптимист е за балотажа

Нели Чолашка 17 март 2015 в 16:14 3777 3

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Лютви Местан

Най-важният резултат от изборите за община Сърница е безпрецедентната, изключително висока избирателна активност, която е статистически около 75%, а на практика е 95%.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод изборите за общински съвет и кмет в най-новата община Сърница на 15 март.

На вота в неделя ДПС спечели най-много гласове и има най-много съветници - 5 от общо 11 места в местния парламент и няма как самостоятелно да управляват общината. ГЕРБ и Реформаторския блок, които са в коалиция в националния парламент, имат общо 6 представители в общинския съвет на Сърница.

Освен това на 22 март на балотаж ще се явят кандидатът за кмет на ДПС Неби Бозов и този на ГЕРБ Мустафа Аликанов, като се очаква ГЕРБ да получи гласовете и на РБ.

Местан обаче е оптимист за балотажа в Сърница, разчитал на мъдростта и политическата зрялост на местните.

Той напомни, че именно ДПС са помогнали на Сърница да се превърне в община.

"На първо място ДПС превърна мечтата на сърничани в своя политическа кауза. Останалите политически сили излъгаха сърничани, че ще вземат решение за обособяване на общината. Това се случи едва през 2014 г. с решителното настояване на ДПС", изтъкна лидерът на движението.

Община Сърница се отдели от Велинград на 1 януари 2015 година. Тя включва града и селата Побит камък и Медени поляни.

Той коментира и обвиненията за раздаването на часовници и броеници от ДПС.

"Часовникът, който е обект на медийни коментари, символизираше решителния принос на ДПС и това е символ на новото летоброене за жителите на тези места. Нелепо е да се търсят други обяснения за този рекламен материал (часовник), поднесен достатъчно публично, за разлика от нечии торби с обидни за родопчани продукти вътре. Обиден е начинът, по който някой си е помислил, че може да купи честта на родопчани", уточни Местан.

Той пак напомни, че в 4-годишната програма на кабинета отсъства най-новата 265-та община Сърница, а в програмата се говори за държавна политика в 264.

Местан напомни, че ДПС е възмутено, че Цецка Цачева е отнела думата на Мариана Георгиева "чрез грубо нарушение на правилника на Народното събрание и Конституцията. 

Цачева отне думата на Георгиева с мотива, че от парламентарната трибуна се прави предизборна агитация. Това доведе до зрелищен скандал в пленарна зала между Цачева и Георгиева, както и голяма част от парламентарната група на ДПС миналия петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!