Манолова: Подкрепяме ветото на президента за "надглавния" прокурор

Ще освободим от 10% данък всички заплати до 650 лв., заяви Манолова в Смолян

OFFNews 10 февруари 2021 в 17:52 1378 0

Подкрепяме ветото, наложено от президента Румен Радев, върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс за "надглавен" прокурор, който да разследва главния прокурор. Тези промени са карикатура, мимикрия, прах в очите на хората. Това не е съдебната реформа, която очакват българските граждани. Никой прокурор, избран от този Висш съдебен съвет, може да е независим и да компенсира липсата на контрол над главния прокурор.

Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Смолян относно наложеното от президента Радев вето върху промените в НПК.

"Тези текстове не отговарят на очакванията на Съвета на Европа, нито на Венецианската комисия, нито на хората за реформа в прокуратурата. В последните дни от мандата управляващите да не правят важни законодателни промени, за да не се излагат. Венецианската комисия три пъти им каза, че фигурата, която разследва главния прокурор, трябва да е независима и не може да е от прокурорските среди", допълни тя.

Манолова подчерта, че "Изправи се.БГ" и коалицията "Изправи се! Мутри вън!" няма да влизат в никакви уговорки с ГЕРБ и ДПС, нито ще управлява с тях, нито ще подкрепи тяхно правителство. "Ние сме ясни в този ангажимент. Очакваме всички, които ще участват на изборите, да заявят ясно ще управляват ли с ГЕРБ, с или без Борисов, ще подкрепят ли правителство на ГЕРБ и ДПС, за да не са излъгани хората, че са гласували за промяна, а са получили пак ГЕРБ и ДПС", категорична е тя.

"Отдавна сме заявили, че ще извършим реална съдебна реформа, с контрол върху главния прокурор и няма да поставим под съмнение евроатлантическата ориентация на България. Напротив, България трябва да е авторитетен член на Европейския съюз", каза още Манолова.

Тя подчерта, че основният ангажимент на "Изправи се.БГ" е повишаване на доходите на българските граждани. "Нашата цел е минималният месечен доход на работещ българин да е 1000 лв. Ще започнем с освобождаване от 10% данък за заплатите до 650 лв., пряка финансова подкрепа за бизнеса с цел запазване на работните места и повишаване на доходите", обясни председателят на Гражданската платформа.

Само в България бизнесът и хората не получиха подкрепа от държавата в условията на пандемия. Предстои в България да влязат 39 млрд. лв. от спасителния фонд на Европа. Ние се ангажираме, че тези пари ще стигнат до малкия и средния бизнес и до гражданите. Сега е моментът за реформи, включително преизчисляване на всички пенсии, каза още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови