Любомира Ганчева, АБВ: Идвам, за да дам, не да взема от участието си в местната власт в Пловдив

Кандидатът за кмет и водач на листата за общински съветници на АБВ се зарича да е 'неудобният трън' за продажните общинари

OFFNews 21 октомври 2019 в 11:26 2603 0

Любомира Ганчева е зам.-председател на АБВ и кандидат за кмет на Пловдив, както и водач на листата за общински съветници. Родена е в Пловдив. Завършила в Английската гимназия в града и макроикономика в Пловдивския университет. Възпитаник на Българско училище за политика “Димитър Паница”.

- Вие сте макроикономист, какво е състоянието на бюджета на Община Пловдив?

- Бюджет 2019 на Пловдив е един сериозен провал - поредната загубена година за нашия град. Приет набързо и „на коляно“, той е без ясни приоритети, които последователно и адекватно да се финансират. За 2029 г. бюджетът на Пловдив е в размер на 303 млн. лв., а във Варна – 475 млн. лв. Близо 2/3 от средствата в бюджет 2019 на Пловдив отиват за издръжка на администрацията, за която остава съмнението, че в нея са приютени „безценни“ партийни послушковци и функционери, чиято скъпа издръжка плащаме ние, пловдивчани.

В изготвянето на бюджетите на Община Пловдив присъства една изключително порочна практика – на бюджетни остатъци. Те разкриват кухи приходи и разходи и пълното интелектуално безсилие на управляващи и съветници през последните години в града ни.

Всеки бюджет на ГЕРБ обрича и сигурността на Пловдив, като я прави изцяло зависима от допълнителната финансова помощ от страна на МС. Нито един бюджет на Пловдив не отговаря на въпроса как да спрем фалита на държавни и общински болници, как да спрем изтичането на млади хора от града, сектори като образование, наука, здравеопазване и инвестиции са напълно неглижирани. Отсъства грижата за младите хора, за болните или за пенсионерите. Ще работя общината трябва да осигури безплатното посещение на ясли и детски градини за всички деца, ако иска да преодолее срива на образователната ни система и създаването на огромни маргинализирани групи в обществото ни.

Всеки бюджет на Пловдив през последните 20 години е не само антисоциален, а по-плашещо – античовешки. От 14 години съставям и управлявам бюджети и програми за реализация, поемам ангажимент ако бъда избрана за кмет или общински съветник на Пловдив, да направя пълна ревизия на досегашната порочна практика за съставяне на бюджет за наша сметка! За целта ми е нужна подкрепа с бюлетина 14. Ето защо е изключително важно да подкрепим промяната не само на кмета, но и на общинските съветници на град Пловдив!

- Споменахте заплаха за сигурността на Пловдив, какво имате предвид?

- Още през пролетта от АБВ обявихме, че за нас предстоящите местни избори са битката за България, която да раздели срастването между ГЕРБ и властта. Крайно време е хората да покажат, че не им харесва начинът на управление, при което едни послушни кметове постигат или с постановление на Министерски съвет получават повече бюджет. Този порочен кръг трябва да престане. И аз съм голям оптимист, че в цялата страна в големите градове ще бъдат избрани хора, които са доказали, че могат, които не защитават чисто политическа принадлежност или послушание. По този начин финансовата децентрализация ще започне да се изпълва със съдържание.

- В предизборната кампания отбелязахте, че доходите в Пловдив са по-ниски от тези в другите градове. Как си обяснявате това?

- Производството отстъпи пред търговията и делът на промишлеността е несравнимо по-малък. Едрият бизнес ръководи града, средният е унищожен, а малкият бизнес ежедневно е подлаган на рекети и е на ръба на оцеляването. Няма нито един отрасъл, който се развива с бързи темпове в град Пловдив и отговорниците за тази унищожителна статистика са националните ръководства на ГЕРБ, БСП и ВМРО.

При тази структура на местната икономика няма как да е изненада обедняването на хората в нашия град. Няма предприятията, които да създават продукти с висока добавена стойност и да осигуряват високите работни заплати – както в Стара Загора например.

- В какви насоки може да се промени Пловдив?

- Пловдив е най-старият жив град в Европа, втори по големина в страната, но в същото време изоставащ по ръст на инвестиции, по размер на работни заплати и доходи на гражданите. Въздухът в Пловдив е сред най-мръсните не само в страната, но и в ЕС. На този фон е повече от очевадно, че Пловдив има нужда от промяна. Тя идва не само в София, а в цялата страна. Аз съм единственият кандидат, който може да я донесе за Пловдив. За разлика от другите претенденти за кметския стол, аз имам стабилна професия. Аз идвам, за да дам, не да взема от участието си в местната власт в Пловдив. Аз съм лицето на промяната, от която нашият град толкова силно има нужда.

- Каква е личната Ви кауза по време на мандата?

- Ако бъда подкрепен, ще покажа, че е възможна политика с човешко лице и нов морал. Да стана кмет или общински съветник за мен не е самоцел, вярвам, че политиката не е професия, а кауза. За първи път участвам в като кандидат в местни избори в родния си град, защото ми омръзна да виждам едни и същи лица, които рецитират заучени фрази, размятат смели обещания, а в същото време са в основата на проблема на Пловдив. Ако подкрепата за кметския стол не ми достигне и стана общински съветник, поемам ангажимент към моите съграждани, че ще бъда „неудобният трън в петата на всеки продажен общински съветник на град Пловдив“. Пловдивчани вече ще знаят не само какво решение е взето, но и какво се замисля, ще има пълна прозрачност относно управлението на Общински съвет и ще бъдат спрени всички далавери.

- Каква за Вас е ролята на гражданското общество в управлението на града?

Предвиждам реално участие и на гражданското общество, като въведа добри практики от цяла Европа.

Първо, постоянно действаща комисия по контрол на изпълнение на бюджета към Общински съвет. Искаме да знаем къде отиват парите на пловдивчани. След одита от Сметната палата тя ще разглежда в детайли за какво са харчени средствата, с каква ефективност. Ще може да извика кмета, районни кметове и да влезе в дълбочина в общинските поръчки.

Второ, съвет към кмета за борба със злоупотребите (корупцията), в който влизат граждански организации, синдикати и работодатели. Целта е да има обществен натиск и да се подобрят нещата така, че да няма изтичане на средства.

Трето, някои кандидати говорят за електронна община, това е чудесна идея, но докато стане, предлагам да се назначи административен помощник, към който всеки пловдивчанин да се обърне за съдействие по своята преписка с Общината.

- Оптимист ли сте за резултата от вота в Пловдив след седмица?

- Вярвам, че София и Пловдив ще покажат, че промяна идва, че на хората им омръзна да бъдат ограбвани, унижавани и прогонвани от родните им места. На тези избори обикновения човек ще излезе, ще гласува, за да прекъсне сливането на ГЕРБ и близки кръгове с държавата. Хората ще подкрепят личностите, а не партийните ръководства. Аз съм личността, която може да донесе чаканата промяна на Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови