Курумбашев 'сваля шапка' на 'генерал' Новаков за разгрома над Макрон

OFFNews 08 юни 2018 в 11:22 4341 0

"Генерал Новаков нанесе съкрушителен удар върху президента Макрон и френското национално достойнство. За тази заслуга, както казва Криско: шапка ти свалям".

Така иронично евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Курумбашев коментира постигнатото решение по въпроса с пакета "Мобилност", срещу който протестираха българските превозвачи.

Курумбашев обясни, че приетото решението на Комисията по транспорт в ЕП всъщност не е победа, защото още повече ще затрудни българските шофьори. 

Той коментира, че с решението превозвачите не са задължение да се прибират в България на всеки три седмици. Промяната е, че могат да изберат къде да се приберат, но в същото време са създадени нови усложнения пред тях - шофьорът не е задължен да се прибере, но превозното средство трябва да бъде закарано в страна, в която е регистрирано. "Очевидно не само шофьорите, но и камионите са носталгични към своите семейства. С тази промяна искат нашите шофьори все пак да да се връщат, защото ще бъде трудно на шофьора да остане в западна Европа, а камионът да се прибира сам", каза иронично Курумбашев. 

Евродепутатът обясни, че има шанс решението на еврокомисията по транспортда бъде отменено в Европейския парламент. След това с насмешка той обяви, че Франция е претърпяла три национални катастрофи. Първата е когато Наполеон е загубил при Ватерлоо, втората била безспорно гола на Емил Костадинов през 93-та година на Парк де Пренс, а третата - победата на "генерал" Новаков. 

Евродепутатът не спря дотук с иронията към колегата си. Той обяви, че разбира, че става дума за "сила мъжка", но трябва да си даваме сметка действително какви са постигнатите резултати. Курумбашев реши да използва стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър" и да постави Макрон в ролята на български войвода. "Сега Макрон лежи и пъшка, а около него може би има една 60-годишна френска самодива, която го целува в уста", каза още евродепутатът.

Курумбашев се обърна към Новаков с думите: "Хубаво да ползваме английски език, но ако може - и да разбираме това, което е написано на английски. Съжалявам, че не мога да ви предложа същия възторг, но поради напредналата ми възраст може би вече съм един среден песимист". 

Според него по отношение на ползване на почивката в кабината, водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито дори намалената седмична почивка в кабината, освен ако не са паркирали на паркинг, каквито не съществуват в Европа. Той обясни, че са изредени около 10 изисквания, от типа: да има добри условия дори за кухня; маси за пикник; навеси за слънце; определен брой душове; определен брой пейки за пикник и всичко това да бъде gender friendly подредено. „Това е един от най-големите проблеми на международните шофьори”, иронизира евродепутатът.

Курумбашев обясни, че маршрутът София – Франкфурт е международен транспорт, а Франкфурт- Мюнхен е каботаж. „Каботажът може да се извършва само в рамките на седем дни, които не могат да се вземат наведнъж, трябва да са на няколко пъти, но не повече от период 48 часа. Каботажът може да се извършва, само когато камионът се връща към мястото, от където е тръгнал”, обясни той. Един български камион не може да отиде да разтовари в Германия и след това да направи каботаж в Холандия, защото не е по пътя от Германия към България, уточни Курумбашев. 

В отговор евродепутатът от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Новаков обяви, че няма да слиза на нивота на колегата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови