Quantcast

Кунева сезира президента за Закона за лекарствата

Симона Костадинова Последна промяна на 28 януари 2014 в 16:42 2550 3

Подписах писмото до президента с искане за налагане на вето за измененията на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Това написа във фейсбук профила си лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

В 10.00 ч. утре документът ще бъде внесен от членовете на Изпълнителния съвет Настимир Ананиев и д-р Красимир Гълъбов и от Ива Йорданова – председател на Контролния съвет на партията.

На 22 януари „Движение България на гражданите" обяви, че оспорва § 16 от внесения общ законопроект, в който се предлага приемане на нов чл. 217а с алинея трета, която гласи, че Паралелен износ на лекарствени продукти от територията на Република България, отпускани по лекарско предписание, които се заплащат със средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването се извършва след уведомяване на ИАЛ за всеки конкретен случай.

„Изменения в този закон противоречат на основния принцип на ЕС за свободно движение на стоки в общия европейски пазар, те са и против член 35 от Договора за функциониране на ЕС и Директива 2001/83/ЕО на Европейската общност", казва Кунева.

Поправките са в противоречие и с член 19, ал.2 от Българската конституция, гарантиращ на всички физически и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, смятат от „Движение България на гражданите".
От партията снятат също, че нарушаването на този принцип „уж заради защита здравето на пациентите и за да не се допуска недостиг на лекарства, всъщност създават условия за дефицити чрез държавна намеса и нарушава европейски норми“.

Според „Движение България на гражданите“ приемането на Закона за лекарствените продукти в този му вид, изправя България пред риска от наказателна процедура от Европейската комисия за нарушения на правото на ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2014 в 19:48

ами тази забърква поредната лобистка изгода. в БГ лекарството което трябва да приемам 9месеца е по евтино от останалите страни членки и поради паралелния свободен износ, го няма в аптеките. Резултатът е, че се налага да приемам заместител,от който имам странични нежелани реакции. Куневица това два ли я интересува, за да задоволи чуждите пазари с евтини лекарства, препродадени през България.

28.01 2014 в 17:08

Тази може ли да спрете да ни я навирате постоянно? Тя е бита карта

28.01 2014 в 17:01

Значи ако медиите престанат да я навират тая на вниманието на аудиторията, след 10 дни хората ще са забравили, че такова същество изобщо някога е съществувало.