Кунева сезира президента за Закона за лекарствата

Симона Костадинова 28 януари 2014 в 16:42 3197 3

Подписах писмото до президента с искане за налагане на вето за измененията на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. 

Това написа във фейсбук профила си лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

В 10.00 ч. утре документът ще бъде внесен от членовете на Изпълнителния съвет Настимир Ананиев и д-р Красимир Гълъбов и от Ива Йорданова – председател на Контролния съвет на партията.

На 22 януари „Движение България на гражданите" обяви, че оспорва § 16 от внесения общ законопроект, в който се предлага приемане на нов чл. 217а с алинея трета, която гласи, че Паралелен износ на лекарствени продукти от територията на Република България, отпускани по лекарско предписание, които се заплащат със средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването се извършва след уведомяване на ИАЛ за всеки конкретен случай.

„Изменения в този закон противоречат на основния принцип на ЕС за свободно движение на стоки в общия европейски пазар, те са и против член 35 от Договора за функциониране на ЕС и Директива 2001/83/ЕО на Европейската общност", казва Кунева.

Поправките са в противоречие и с член 19, ал.2 от Българската конституция, гарантиращ на всички физически и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, смятат от „Движение България на гражданите".
От партията снятат също, че нарушаването на този принцип „уж заради защита здравето на пациентите и за да не се допуска недостиг на лекарства, всъщност създават условия за дефицити чрез държавна намеса и нарушава европейски норми“.

Според „Движение България на гражданите“ приемането на Закона за лекарствените продукти в този му вид, изправя България пред риска от наказателна процедура от Европейската комисия за нарушения на правото на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!