Кунева иска Народното събрание да излезе с декларация за Шенген

ОFFNews 07 март 2015 в 19:43 3015 3

Вицепремиерът по европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева призова Народното събрание да излезе с декларация за Шенген, а българските евродепутати да са активни по темата в Европарламента.

Според нея е важен знак, че премиерът Бойко Борисов и председателят на ПЕС Сергей Станишев са си стиснали ръцете по темата Шенген.

"Шенген е добра възможност за обединение на политиците, защото е въпрос на сигурност и национален интерес. Не може Европа на две скорости по отношение на закрилата срещу тероризъм, защото това не е изгодно за страната ни", категорична бе Кунева.

Тя подчерта, че България е изпълнила техническите критерии за влизането в Шенген, но трябва да има по- силно послание към общественото мнение в страните, които бавят приемането ни.

Според Кунева Шенген ще наложи допълнителни стандарти за отлична работа на Гранична полиция и на разузнаването. По думите й ЕС би имал полза от влизането на България, не само заради сигурността, но и защото в граничните райони на Европа, които са с динамично икономическо развитие, живеят 50 млн.европейци.

"Първите сто дни на правителството бяха дни за стабилизация на държавата, но избирателите вече очакват устойчиви реформи и промени и няма да се примирят с нищо по-малко. Освен Шенген, но и съдебната реформа, антикорупционните мерки, върховенството на закона, сигурността и антитерористичната закрила са сериозни сфери, в които не може да няма реформи", каза Кунева.

Тя отбеляза като негативен факт, че от 2007 г. единственото, което България прави в евроинтеграцията си, е да транспонира директиви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!