Quantcast

Кунева: 19 страни ни подкрепят за Шенген

ОFFNews Последна промяна на 12 февруари 2015 в 19:08 1221 6

Меглена Кунева.
Меглена Кунева.

Вицепремиерът на България Меглена Кунев заяви пред bTV, че държавата ни има подкрепата на 19 страни-членки на ЕС, за да бъдем приети в Шенген.

"Но има още страни, които трябва да убедим", призна тя, като добави, че Шенген ще бъде полезен и за икономиката ни, а не само за сигурността.

Според нея обществената реакция срещу разработката "Червеи" е отрезвяваща и правилна.

"Няма система, която да е безотчетна. Когато в Конституцията записахме, че съдебната система е отчетна, значи тя не стои над закона, каза тя.

Кунева посочи тероризма като общ враг за Европа, а в частност за България голям проблем е незаконният трафик на оръжие, тъй като той минавал именно през нас.

"Премиерът ясно и очевидно разпозна темата Шенген като най-важна за България и заедно с лидера на ПЕС излезе с единна позиция. Новото е, че светът и Европа са в съвсем друга ситуация и това е борбата с контратероризма. Дотук Шенген беше използван като морков и тояга по отношение на нас с Румъния и дотук това вървеше. Но сега България е външна граница на ЕС, през територията ни минават чуждестранни бойци, има трафик на оръжие от Западните Балкани и трябва да има превенция и засилване на информацията", посочи вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2015 в 08:44

Арго излизам от България поне 4 пъти годишно. 2014 за 3 седмици обиколих Южна Европа от България до Гибралтар, не ми стигнат време за Португалия. Никога паспортите ми проверка не е надвишава 30 секунди, особено с Гърция. Имало е опашки. Най-лоши са лятото при Сърбия и Турция заради турците дето си идват от Германия. Там съм чакал с часове, но Шенген няма да помогне.

Също така не съм против имигрантите. Дори съм от малкото хора съгласни с Кристална Георгиева, че с облекчаване на имиграцията може да решим икономическите и демографски проблеми.

Просто Шенгенските правила изискват всички имигранти към ЕС да им минат делата през държавата от която са влезли в Шенген. Ние ще сме гранична държава от където ще се вмъкват 100-ци хиляди на година. 200 хиляди годишно влизат в Гърция след като построиха няколко метра висока стена по границата с Турция.

Аз твърдя че България няма административен капацитет и налични сгради и училища и болници за да приеме и се грижи за тия хора докато им мине административно съдебната процедура за имиграция. Ако бях сигурен че делото на един имигрант за Шенген приключва в рамките на 20 дни и че имаме добре обзаведени и поддържани центрове за имигранти с капацитет поне 200 хиляди човека щях да съм с две ръце за.

Ама виж че в съда дело под 3 години не приключва. 5000 бежанци причиниха масова истерия в обществото, болниците са ни на ръба, училища за бежанци и имигранти няма. Лагерите за бежанците са по-зле от концентрационен лагер. Капацитета им на дали стига за 20 хиляди души...... На какво отгоре се надяваме за Шенген? Отделно ксенофобията е огромен проблем. Как ще пприемаме 100-ци хиляди имигранти, като обществото е изпълнено със злоба

Това е като Гърция и Еврото, те просто не са били готови за Еврото. Направен е глупав компромис и виждаш каква гръцка драма става. Нас ни чака по-лошо с Шенген защото нямаме готовност. Не говорим за гранични пунктове а за цялостна готовност на държавата и обществото.

13.02 2015 в 08:14

Off-че, за теб Шенген може нищо да не значи, или да виждаш само негативната страна. Но има много хора, които пътуват. Виждам, че и не си излизал зад граница, защото твоите 30 сек. дори да бяха 30 мин.пак нямаше да си прав.

Защо за всичко търсим все негативното, ползите винаги ги оставяме на заден план?

Ще ти кажа защо, защото в България всеки мисли само за себе си, той да е добре, а за общото благо, на никой не му дреме. Ето и ти, страх те е от емигранти, втълпил си си го и ще пуснеш 200 коментара, колко е лошо Шенген, но в случая,ти мислиш само за себе си.

Ето за това сме на това дередже, и няма да се оправим скоро.

13.02 2015 в 00:37

Ето го и Борисов, хъката мъката ама той нали си дума направо какво му е на главата "Вече сме в хипотеза на много тежка обстановка относно терористични нападения. България е най-тежката външна граница, може би в Италия е подобен тежък натиск, така че не става въпрос да се борим да ни приемат в Шенген, заяви премиерът."

Та това е дами и господа вътре в Шенген и не ни мърдат половин милион на година - бежанци, имигранти и терористи.....

За съжаление от това дето Борисов днес е разказвал на журналята май ще вземат да ни пуснат в Шенген и ще си го страдаме за туй дето сме такива наивни навитаци.

13.02 2015 в 00:19

Аз съм толкова против Путин и толкова про Европа че не може да си представите. Само че Шенген е вредно за България споразумение!!!

Защо няма референдум за Шенген а? Какво печелите като хора от Шенген? А какво губим? Запознати ли сте с правилата за емиграция към ЕС? Знаете ли какво става в граничните държави през които влизат бежанци имигранти и т.н.? Знаете ли колко човека на година влизат в Гърция или Италия? Имате ли идея за какво въобще говорим?

Като сме много за Шенген защо не напише някой е тия 5 хубави неща ще се случат с Шенген? Щото няма и 5 неща.....ще минаваме до Румъния и Гърция без граничен контрол...и какво от това? Какъв епроблема в 30-те секунди проверка на документите?

12.02 2015 в 22:09

off - и то путиноиден !

12.02 2015 в 21:52

Стискам палци и се моля пак някой да наложи вето на тая простотия с Шенген! Не разбрахте ли, че Шенген значи 200 хиляди незаконни емигранти всяка година в спокойни години. Тая година с тия войни може и половин милион да хванем. За чий?

Стискам палци на г-н Руте да дигне с две ръце ветото.