Кунева: 19 страни ни подкрепят за Шенген

ОFFNews 12 февруари 2015 в 19:08 1809 6

Меглена Кунева.
Меглена Кунева.

Вицепремиерът на България Меглена Кунев заяви пред bTV, че държавата ни има подкрепата на 19 страни-членки на ЕС, за да бъдем приети в Шенген.

"Но има още страни, които трябва да убедим", призна тя, като добави, че Шенген ще бъде полезен и за икономиката ни, а не само за сигурността.

Според нея обществената реакция срещу разработката "Червеи" е отрезвяваща и правилна.

"Няма система, която да е безотчетна. Когато в Конституцията записахме, че съдебната система е отчетна, значи тя не стои над закона, каза тя.

Кунева посочи тероризма като общ враг за Европа, а в частност за България голям проблем е незаконният трафик на оръжие, тъй като той минавал именно през нас.

"Премиерът ясно и очевидно разпозна темата Шенген като най-важна за България и заедно с лидера на ПЕС излезе с единна позиция. Новото е, че светът и Европа са в съвсем друга ситуация и това е борбата с контратероризма. Дотук Шенген беше използван като морков и тояга по отношение на нас с Румъния и дотук това вървеше. Но сега България е външна граница на ЕС, през територията ни минават чуждестранни бойци, има трафик на оръжие от Западните Балкани и трябва да има превенция и засилване на информацията", посочи вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки