Станишев и Борисов единни в Брюксел: България в Шенген

OFFNews 11 февруари 2015 в 18:45 4839 6

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев покани българския премиер Бойко Борисов на разговор преди утрешното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Целта на срещата е двамата да поставят въпроса за присъединяването на България в Шенгенското пространство на подготвителните срещи на двете политически семейства – ЕНП и ПЕС, преди заседанието на Съвета.

В дневния ред на Европейския съвет утре е и темата за антитерористичните мерки в ЕС.

„Докато България и Румъния са извън Шенген, в Европа няма да има сигурност“, заяви Станишев в изказване пред Европарламента в Страсбург.

„Благодаря на премиера Борисов за готовността двамата да отстояваме мястото на България. За нас Шенген вече е и въпрос на сигурност.“, категоричен е Сергей Станишев.

Станишев поиска подкрепата на Шефчович за енергийна сигурност в България

По време на пленарната сесия в Страсбург заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович представи вижданията си за Енергийния съюз пред Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев поздрави комисаря, че социалните измерения на проекта са изведени на преден план. По думите му този амбициозен проект е нова политика за ЕС и фактът, че отговорен за провеждането му е комисар от лявото семейство, ще постави силен социален отпечатък върху енергийната политика на Съюза.

"Енергийната бедност е проблем в цяла Европа, но по-специално в държавите от Централна и Източна Европа. Все повече хора не могат да си позволят отопление през зимата. След като говорим за "съюз", то той не може да е ориентиран само към пазара. В много страни практиката показа, че държавните монополи бяха заменени с частни, които се водят само от принципа за максимална печалба. Вярвам, че Енергийният съюз трябва да защитава предимно потребителите", подчерта Станишев.

Във връзка със срещата на енергийните министри в София миналия понеделник Станишев коментира, че представеният проект за газов хъб изглежда амбициозен, но не става ясно откъде ще се доставя газът.

В отговор Шефчович заяви, че поема ангажимента до юли да представи план за действие за подобряване сигурността на доставките на газ за страните от Югоизточна и Централна Европа.

Комисарят поясни, че развитието на системните връзки ще бъде ключов приоритет, като целта е всяка държава да получава газ от три източника. Шефчович обяви, че в момента Комисията работи по 14 проекта за междусистемни връзки в Европа.

На двустранна среща след заседанието Станишев обсъди с Шефчович ситуацията в страната ни като изтъкна: "За България е важно да премине от обещания към действия. След газовата криза през зимата на 2009 г. бяха направени много обещания за изграждане на междусистемни газови връзки. За съжаление 5 години по-късно нищо не се е променило. Проекти като "Набуко" бяха забравени и не се осъществиха. Разчитам на личния Ви ангажимент, че това ще се промени".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови