Крум Зарков: Главчев не е съгласувал с президента нито един министър

По новата Конституция не е ли назначено служебно правителство, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в ситуация на безвластие, коментира бившият правосъден министър

OFFNews 21 април 2024 в 16:28 2107 2

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Нито един от министрите, предложени от служебния премиер Димитър Главчев, не е съгласуван предварително с президента Румен Радев. Това заяви секретарят на президента по правните въпроси и бивш служебен правосъден министър Крум Зарков пред БНР.

"Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова".

Зарков определи като "глупост" твърденията, че президентът има нещо общо със статуквото в съдебната власт.

По думите му няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина, по повод исканите промени в МВнР.

"Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото. То е смешно, но и опасно. Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно", коментира Зарков.

Той обясни, че Румен Радев е дал време на премиера Главчев да помисли върху своите отговорности и ако е убеден, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма основание да му откаже.

Президентският секретар цитира думите, с които Кирил Вътев беше оставен в аграрното министерство.

"Остава, за да осигури приемственост и тъй като е доказан добър мениджър". Три дни по-късно авторът на тези думи каза, че човекът не се справя с темпото, забавени са плащания. Затова президентът Радев се усъмни дали и първоначалното предложените министри, и предложенията за смяна идват от Димитър Главчев", коментира Крум Зарков.

Според него в дъното на днешната фарсова ситуация са сегашните конституционни разпоредби.

"България беше на ръба на конституционна криза и тя щеше да се случи, ако не се беше намерил кандидат за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно правителство, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в ситуация на безвластие.

Трябва да се даде кредит на доверие на Димитър Главчев, но и на президента, който ако искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да започне да връчва мандатите на тези, които са казали, че не ги искат. Това щеше да трае до август-септември. Президентът се опитва в ограничените рамки на това, което му оставиха като правомощие, да се намесва така, че пестеливо и със самообладание да предотвратява ситуации, които излизат отвъд нормалното. Президентът се опитва да удържа конституционния ред", изтъква секретарят му по правните въпроси.

Зарков коментира думите на Илияна Йотова, че има опасност за първи път изборите да не бъдат признати.

"Когато встъпи в длъжност един служебен кабинет, първо приема план-сметката за изборите, както и разпределението на отговорностите на различните министри за организацията на изборите. Външният и вътрешният министър имат основно отношение", обясни Крум Зарков.

Бившият правосъден министър определи искания вот на недоверие от страна на опозицията към служебния кабинет като "безпредметна процедура". А за промените в Конституцията бе категоричен, че освен противоконституционни, са и дълбоко нецелесъобразни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки