Корнелия Нинова: България се превърна в сметището на света, непростимо е

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2019 в 15:47 3207 1

Снимка пресцентър

Водата, чистите въздух и храна, и горенето на боклуците ще бъдат основната тема на настъпващата 2020 г., заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Годината“ по Дарик радио.

В студиото тя представи документи с подписа на министър Владислав Горанов, които показват, че в периода 2014- 2019 г. в страната ни са внесени 736 000 тона боклуци от трети страни, и 3 тона болнични отпадъци.

„Много неща могат да се простят на една власт, но не мога да проумея как е възможно България да бъде превърната в сметището на света”, коментира Нинова.

Тя показа и документ от министъра на околната среда и водите Нено Димов като доказателство, че 534 са фирмите, внасящи боклука в България. „Дишаме рак, пием отрова. Ще внесем законова промяна да забраним вкарването на боклуците от трета страна”, подчерта тя. Нинова припомни, че лично е посетила с. Яворец и е видяла с очите си разпокъсаните бали с боклуци, включително болнични, които инвеститорът иска да промива във водата на селото и да пуска отпадъците в реката.

За Корнелия Нинова думата на 2019 г. е „ тревога”: „Имаше тревога сред семействата за децата им във връзка за Закона за социалните услуги, тревога сред медиците за заплатите им и за бъдещето на здравеопазването, тревога за хората дали ще имат вода”.

Тя коментира и представянето на БСП на европейските и на местните избори : „Ние сме единствената партия, която увеличи броя на евродепутатите си. Увеличихме общинските си съветници и кметове на местните избори“.

Според нея че купеният и корпоративният вот, невалидните бюлетини и подмяната на истинския вот на хората са попречили на левицата да завоюва по-добри резултати на европейските и местни избори.

Лидерът на социалистите обяви, че БСП трябва да продължи по пътя, по който е поела - да бъде категорична опозиция и чиста и ясна алтернатива, както и реформата в партията да продължи. „Предстои ни и за пръв път в над 100- годишната ни история пряк избор на председател. Останалите европейски страни като Франция, Германия, Великобритания, Испания отдавна са минали по този начин на избори. В другите страни това доведе до мобилизация в партиите, вярвам, че и тук ще стане така”, каза тя.

„Искам да продължа промяната в БСП. Платформата, с която ме избраха бе „Промяна в БСП , за да променим България”. Три години правим много болезнена промяна – шумна, публична, с различни мнения. Искам промяната да стане необратима, защото отговаря на очакванията на хората”, каза Корнелия Нинова.

Тя даде пример с въвеждането на ограничения за народните представители до 3 мандата и до 2 - за председател на БСП. „Тези промени целят обновление. На местните избори имахме над 500 кандидати до 35 години. Това не се е случвало досега в БСП. Сигурна съм, че и другите системни партии ще минат по този път. Ще ни последват, но много закъсняха. Ние започнахме преди 3 години, а те тепърва", допълни Нинова.

„Думата на 2020 г. е смелост. Имаме нужда от смели хора, от отърсване от страха и апатията. Трябва ни смелост за реформи и за визия напред”, завърши Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X