Константинова vs. Гаджев: Правите ми услуга, задавайки този въпрос

Йорданка Веселинова 20 май 2022 в 12:38 7117 0

Калина Константинова

Снимка Владимир Шоков, БТА

Калина Константинова, вицепремиер по ефективното управлевие

По време на редовния парламентарен контрол днес вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова и депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев влязоха в спор за бежанците и фалшивите новини.

Причината - вместо да зададе оригинално изпратения си въпрос, Гаджев импровизира, заради което Константинова го обвини, че изрича фалшиви новини от трибуната.

След като взе думата, за да представи въпроса си, Гаджев попита какво предстои да се случи с хората, които са получили бежански статут и целесъобразно ли се изразходват средствата. Той заяви, че отпуснатите за бежанци пари ще стигнат само за месец и само за настаняване. По думите му украинците предпочитат да се върнат във войната, отколкото да останат в България, защото страната ще ги остави без подслон.

Импровизирайки, Гаджев опита да избегне съобщаването на неверни данни, но отново изрече фалшива новина и така реално направи услуга на вицепремиера Константинова.

Излизайки на трибуната, тя поиска времето ѝ за отговор да бъде удължено. Причината - "99% от въпроса на Гаджев се различава от подадения" и заради това ще ѝ е необходимо, за да отговори и на двата.

"Въпросът, който от десетина дена застоява на сайта на парламента и който е пълен с неверни и неточни твърдения, които в моя отговор искам да опровергая", каза тя.

Тя обвини Христо Гаджев, че се държи безотговорно и генерира фалшиви новини от трибуната, правейки елементарен опит за манипулация на информацията.

Константинова посочи, че от началото на войната в България са пристигнали 270 хил. души, от които в страната са останали 102 хил. души. Тя заяви, че издаването на статути за временна закрила е започнало на 5 март, а не месец по-късно, както твърди във въпроса си Гаджев. Тя съобщи още, че в момента страната е на първо място в ЕС по брой бежанци, получили статут за временна закрила. По думите ѝ 99% от бежанците в страната са с издаден статут. Във въпроса на Гаджев обаче се твърди, че по този показател Полша, Румъния и Унгария ни изпреварват. Константинова обаче съобщи, че в Полша общо 50,7% от бежанците са със статут, в Румъния - 31%, а в Унгария - 5,6%.

"Може би не знаете, иначе никога не бихте ми направили тази услуга, задавайки този въпрос", отбеляза тя.

Константинова отчете още, че правителствата на ГЕРБ са оставили административна база на "абсолютна нула" и разясни, че преди войната кандидатстване за статут е могло да се прави само на три места в страната, на общо пет гишета. В момента това може да се прави в 90 населени места, на над 120 локации с общо 214 гишета.

Тя припомни още, че по време на сирийската бежанска вълна в страната са пристигнали малко над 7 хил. души, за които правителството на ГЕРБ е създало хаос, настанило ги е при "нечовешки условия", оставяйки ги без шанс за интеграция. 

Константинова определи като "нелепо" твърдението на депутата от ГЕРБ, че има шанс бежанците да останат без подслон. Тя съобщи, че България е задължена да осигури такъв за целия период на защита, който е до 24 февруари 2023 г. и добави, че легловата база на хотелите с една и две звезди е 175 хил. легла, а в базите - 33 хил. легла.

"Политиката на правителството на България по отношение на бежанците, г-н Гаджев, за пръв път е правилна", обобщи тя.

Христо Гаджев пък я опонира и заяви, че е цитирал официални данни. След това той заговори за преместването на бежанците от хотели в бази.

Константинова отново поиска думата, но зам.-председателката на парламента Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отказа да й я даде, аргументирайки се с правилника на НС, според който министрите нямат право на лично обяснение. Константинова обаче цитира друга част от него, според която министрите могат да вземат думата по всяко едно време. 

Тя каза, че високият процент на регистрираните бежанци показва, че условията тук им харесват, както и че те получават добра грижа. Вицепремиерът обясни, че българската образователна система може да поеме до 63 хил. деца. По думите ѝ системата е абсолютно подготвена да ги поеме, но по-голямата част от децата се обучават онлайн от украинските училища. Константинова отчете, че повечето хора желаят да се върнат в Украйна и заради това изчакват със записването на децата в българските училища. Според нея те ще вземат окончателно решение в последния момент на база на ситуацията в Украйна.

След това в поредица от процедури депутатите от ПП разкритикуваха Кирова, която според тях не се съобразява с правилника и опитва да лиши вицепремиера от правото ѝ на изказване. От най-голямата парламентарна група дори направиха аналогия с поисканата вчера оставка на Мирослав Иванов, който според опозицията отнел думата на председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и така превишавал правомощията си. Заради това отговорът на единствения въпрос към Константинова се проточи и продължи почти час.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови