Мирослав Иванов остава зам.-председател на Народното събрание

Йорданка Веселинова 19 май 2022 в 15:36 2258 1

Мирослав Иванов и председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Снимка БТА, архив

Скандалът между ГЕББ-СДС и Мирослав Иванов миналата седмица

Депутатите отхвърлиха искането на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната") като зам.-председател на Народното събрание.

След 3-часов дебат със 129 гласа "против", 81 "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" ) и 0 "въздържал се" искането за оставка бе отхвърлено. Пленарното заседание бе удължено до гласуването на оставката по предложение на Никола Минчев, то бе подкрепено от почти всички депутати в зала с изключение на 1 от ПП и 1 от ИТН.

Вчера трите опозиционни партии в парламента ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" отново се обединиха и заедно внесоха проекторешението за оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов

Как започна всичко?

Конфликтът започна миналия петък, когато Десислава Атанасова направи пламенна 20-минутна декларация, с която отбелязаха първата година на ГЕРБ извън властта.

ГЕРБ отбеляза годината извън властта с декларация и скандал

По традиция декларацията беше пълна с обвинения към правителството, на които отговори вицепремиерът Асен Василев, който беше в зала заради парламентарния контрол. ГЕРБ пък видяха нарушение на правилника от страна на Иванов, който бил дал право на лично обяснение на представител на МС, каквото министрите нямат. Зам.-председателят тогава отговори, че думата трябва да се дава на министрите във всеки един момент, в който я поискат. Привидно спорът беше затихнал и групите започнаха да изразяват отношение към изказването на Василев. От ГЕРБ думата отново взе Десислава Атанасова, но изказването ѝ надвиши допустимото по правилник време и затова Иванов я прекъсна. Този акт нажежи обстановката в зала - депутатите от ГЕРБ вкупом скочиха да бранят Атанасова и обвиниха зам.-председателя, че отнема думата на опозицията. В зала настана хаос - около трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени дори и от квесторите. След кратка почивка от ГЕРБ обявиха, че ще поискат оставката на Иванов като зам.-председател на Народното събрание.

Опозицията изпълни заканата си вчера. След като проекторешението бе внесено в НС от ГЕРБ опитаха да свалят Иванов от председателското място и настояха заседанията да се водят от някой от другите зам.-председатели на НС, тъй като той е в процедура по отстраняване. Депутатът отказа и заяви, че това ще се случи след като оставката му бъде гласувана.

Според правилника на НС това трябва да се случи на следващия работен днес. И така днешното заседание започна с предложение на председателя на НС Никола Минчев, който включи точката за оставката на Мирослав Иванов в дневния ред - след промените в Закона за защита на конкуренцията. Иванов пък днес за първи път от месеци седеше не на председателската трибуна, а сред съпартийците си от "Продължаваме промяната".

Какво казва правилникът?

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на НС.

Аргументите на опозицията vs. правилника

Малко преди 12:30, след проточила повече от 30 мин. обедна почивка, депутатите започнаха да разглеждат проекторешението за предсрочното освобождаване на Иванов. Това се случи заради неочакваното посещение на премиера Кирил Петков, който се появи в НС, за да "подкрепи парламентарната си група в този тежък момент". Екатерина Захариева пък смята, че Петков е дошъл в НС, "за да разпореди на Иванов да не подава оставка".

Радослав Чолаков от ГЕРБ-СДС първи взе думата и заяви, че Мирослав Иванов се държи като "началник". Той припомни освобождаването на Димитър Главчев, който бе отстранен заради отнемане на думата на лидера на опозицията тогава - Корнелия Нинова. Изказването му продължи дълго, но в него липсваха мотивите от проекторешението и заради това председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че опозицията няма никакви мотиви, за да иска оставката на Иванов.

Председателят на НС Никола Минчев, който също за първи път от месеци седеше сред депутатите, а не на председателската трибуна, заяви че мотивите на проекторешението не отговарят на правилника в частта му за освобождаване на председател и зам.-председатели на НС. Минчев цитира един по един всички от мотивите в проекторешението. Той анализира всичките три от тях един по един и обясни, че те са или неверни, или не отговарят на изискванията по ПОДНС за искането за оставка.

Първият мотив на опозицията срещу Мирослав Иванов от 1 март, когато той наложи наказание забележка на председателя на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов. В текста пише, че наказанието е неправомерно наложено и това е обсъждано на председателски съвет. Никола Минчев обаче заяви, че на председателски съвет наказанието на Костадинов не е оспорвано и то все още важи.

Вторият мотив е свързан с наложеното наказание забележка на Костадин Ангелов от ГЕРБ от 15 април. Минчев заяви, че това наказание наистина бе оспорено и отменено от председателски съвет. 

Третият мотив е свързан с петъчното заседание на НС от 13 май, когато Иванов прекъсна изказването на председателката на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, защото то продължи по-дълго от предвиденото по правилник, а и не беше по темата. Минчев заяви, че Иванов е бил в правото си да прекъсне изказването и не е нарушил правилника.

След края на изказването му групата на ПП изрази подкрепата си за Иванов с аплодисменти и ставане на крака.

Иванов е спазил правилника, но не било редно

Мирослав Иванов е спазил правилника на НС, но това не е било редно - до този извод стигнаха ДПС и "Възраждане" след разясненията на Никола Минчев.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че въпреки че правилникът дава правото за отнемане на думата, то не било в духа на парламентаризма да се отнема думата на опозицията. Цонев допълни, че днешната процедура е най-неприятната в НС, но е полезна за парламентаризма. Томислав Дончев пък допълни, че с процедурата "лекуваме политическа патология".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че не било редно Иванов да дава думата за отношение на парламентарните групи след изказването на вицепремиера Асен Василев. В петък обаче именно за това настояха от опозицията, и правото на изказване им бе дадено. Костадинов поиска Мирослав Иванов сам да подаде оставката си.

В края на дебатите Десислава Атанасова коментира, че се нарушавал духът на парламентаризма.

Коалицията с "вот на доверие" за Мирослав Иванов

Депутатите от четирите партии на управляващата коалиция защитиха Мирослав Иванов. Георги Михайлов от БСП заяви, че искането за оставка е "дребнаво". Той заяви, че именно Иванов се справя с запазването на реда в зала, когато води заседанията. Настимир Ананиев от ПП пък сравни поведението на ГЕРБ с това на "Възраждане".

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" заяви, че твърденията на ГЕРБ, че опозицията се заглушава, са неверни и се аргументира с цифри. По думите му процедурите са се удвоили и на ден се правят по поне 40 процедури. Според него за това време на няколко пъти от ГЕРБ биха могли да прочетат "Война и мир" от трибуната.

"Българските граждани Ви отнеха думата, когато решиха Вие да не управлявате", обърна се той към Десислава Атанасова.

Председателят на групата на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че няма да подкрепят искането на опозицията, както и че ДБ застава зад Мирослав Иванов. Той обаче отчете, че парламентът съществува заради опозицията, а "ГЕРБ са добра опозиция". Той похвали и председателката на ГЕРБ Десислава Атанасова, която според него е добър лидер на опозицията. Христо Иванов похвали и зам.-председателят на НС Мирослав Иванов. Той обяви, че ДБ ще му гласува доверие.

Благовест Белев от ПП пък сравни воденето на заседанията в НС със съдийството по време футболен мач в трета група. Депутатът заяви, че съдиите от срещите в Шампионска лига са дисциплинирани и работата им е лесна. По думите му обаче не е такава ситуацията за съдиите, които свирят на срещите в трета група и така сравни Народното събрание със "селски" футболни отбори.

"Тези млади хора като г-н Минчев и г-н Иванов са последната надежда в политиката", заяви председателят на групата на ПП Андрей Гюров. 

Венко Сабрутев от ПП благодари на Мирослав Иванов, че спазва правилника и е толерантен. Съпартиецът му Искрен Митев му направи реплика и му направи забележка, че е забравил да каже за какво няма да имат толерантност. След това Сабрутев отново излезе на трибуната и повтори предизборното лого на "Продължаваме промяната" и заяви: "Ние ще имаме нулева толерантност към корупцията". Тези му думи бяха посрещнати с аплодисменти от ПП и смях от ГЕРБ-СДС.

Атанас Михнев от ПП пък цитира изказване на Асен Василев и заяви, че когато ГЕРБ ги критикуват, то значи, че постъпват правилно.

Виктория Василева от ИТН взе думата минути преди края и призова депутатите да приложат същия плам, за да търсят собствените си грешки. До този момент от "Има такъв народ" не бяха взимали думата и до последно не се знаеше как ще гласуват. Тя обаче заяви, че това ще е вторият шанс на Мирослав Иванов. Тошко Йорданов също го защити и заяви, че "така постъпват мъжете".

Последен думата взе самият Иванов. Той каза, че е излишно загубено пленарно време. Зам.-председателят на НС се защити и каза, че винаги е спазвал "както буквата, така и духа на закона". Той заяви още, че нито един от 240-те депутати не може сам да определя поведението на залата, което зависи от възпитанието, достойнството и морала на депутатите. Иванов каза, че много често се чувства неудобно заради недостойното поведение на редица депутати. В края на изказването си той се извини на Атанасова, но подчерта, че не смята , че е постъпил неправилно.

"Духът на парламентаризма не е анархия, не е безкрайни своеволия и нарушаване на правилника", обобщи той.

След това групата на ПП стана на крака и аплодира Иванов. Ген. Атанас Атанасов от ДБ пък цитира римското право и заяви:

"Никой не трябва да черпи права от неправомерното си поведение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews