Кое зло да избера? Не подкрепям Слави, остава Рашков. Подкрепям правителството, идва Трифонов

Борисов показа снимка на опонентите си като космонавти

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2021 в 13:10 9781 3

ГЕРБ ще върне мандата за съставяне на правителство веднага, щом го получи от президента като втора политическа сила. "Има такъв народ" не може да разчита на подкрепата на партията в пленарната зала. Бойко Борисов няма да става депутат, за да не пречи на полицията да го разследва. Кандидатът на ГЕРБ за президент ще е "умен, красив и с коса". 

Това обяви самият Борисов на поредната пресконференция на ГЕРБ. Под прицела му днес попаднаха всички останали партии, които водили война с него и формацията му по време на предизборната кампания. Във видимо добро настроение Борисов изсипа куп сочни лафове по адрес на опонентите си и иронизира опитите им да се излезе от кризата със съставянето на кабинет. Дори показа снимка на враговете си като космонавти.

"Кое зло да избера? Не подкрепям Слави Трифонов, остава Бойко Рашков. Подкрепям правителството, идва Слави Трифонов. Умолявам ви, Христо (Иванов), вие надробихте тая попара, ще я сърбате. Ако оставите държавата на Румен Радев, ни вкарате в трети избори. Няма никакво значение какво ще се случи с ГЕРБ. Некадърници такива, единият си назначил 12 съветници и си прави кабинета по фъншуй. Съберете се, ако няма парламент, няма да имаме бюджет, идва трета вълна на ковид, има ваксини, ще ги хвърлите в канавката. Направите си правителство", опита да подреди приоритетите бившият премиер.

"При мен всичко беше във възход. Умолявам те, Слави, направи кабинет от 40 министри. Сложи един на горите, един на прокурорите, и на пожарникарите тури. И за всички ще има постове. Карай до 40-41. Умолявам те, дай постове на тия (партиите на протеста), ще съсипят държавата. Все по-нестабилно става", продължи с иронията Борисов. 

Той бе категоричен, че ГЕРБ ще е опозиция и че няма логика да подкрепи кабинета, предложен от "Има такъв народ".

"Всичките, които са против ГЕРБ, да идат при Слави. Той воюваше с мен. Сега да питате дали ще го подкрепя - не, няма по никакъв начин да го подкрепя. А се прилепих към тези токсични партии, ще ме нападнат пак. Щеше да е опасно, ако сме първи, а сега сме опозиция. Той (Слави) не искал подкрепа, как да ги подкрепим?", допълни Бойко Борисов. 

На въпрос дали депутатите на ГЕРБ ще влязат в пленарната зала, когато се гласува новият кабинет, той отговори, че мнозинството трябва да си осигурява кворума. Неговите парламентаристи обаче ще влязат в залата и ще гласуват "против". 

"Мене някой питаше ли ме през тия години за кворума. Работа на управляващите е кворумът. Ако искат кворум, ще дойдат и ще го поискат. Тези партии направиха този преврат. След това шоу идва глад. До 11 юли чака-рака, на 12 юли кючекът свърши, дойде миндерът, мазният. Лесно е да се води шоу, хората да ти пляскат. Ще влезем в пленарната зала и ще гласуваме против. Всичките", посочи лидерът на ГЕРБ.

Той не отхвърли възможността да осигури няколко негови депутати, ако не достигат на ИТН, но никой не му ги е искал. "Ама те (хората на Слави) няма и да дойдат", обясни той.

На въпрос как ще коментира факта, че бившият председател на НС Цвета Караянчева няма да е в парламента Борисов отговори лаконично: "На другите избори ще я изберат".

Без да назовава конкретно име, Бойко Борисов обяви, че кандидатът за президент на ГЕРБ ще е "умен, красив и с коса", но ще каже името му, когато му дойде времето. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови