Кирил Петков: Ицо Хазарта ще се занимава с образование в НС

Николай Денков да остане образователен министър и в редовното правителство, предлага бившият служебен министър

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2021 в 12:39 5455 0

Снимка Архив - gov.bg

Ицо Хазарта ще се занимава с образование в Народното събрание, заяви пред "Свободна Европа" Кирил Петков от "Продължаваме промяната". По думите му рап изпълнителят би допринесъл за екипа на "Продължаваме Промяната" с неговата различна гледна точка.

По-рано днес Ицо Хазарта съобщи, че ще бъде водач на листата на партията на Петков и Василев в 25 МИР София.

Според него изпълнителят е подходящ за ресора, защото и той като него имал деца. И допълни:

"Не очаквах, че образованието му е толкова важно, очаквах да е културата." 

Кирил Петков заяви, че за същия ресор е водил разговори и с настоящия образователен министър Николай Денков, както и че се надява той да остане на този пост и след изборите.

"Нашето образование не е мръднало от 1982 г., когато аз учих. Да, сменят се картинките, но нищо друго", коментира Петков. 

Кой друг влиза в листите на "Продължаваме промяната"?

Той разкри, че водачът на листата на партията в Плевен е ултрамаратонец. Името му обаче не беше споменато. В същия стил той разкри и част от водачите на други няколко листи.

В Монтана ще води жена, собственик на компания за кафе и шампион по плуване.

Във Велико Търново ще води млад архитект и един от първите участници в "Харвардските курсове" в СУ.

Настимир Ананиев от ВОЛТ няма да води листа, но ще е на трето или четвърто място в един от районите в София. Петков допълни, че основен приоритет на Ананиев ще бъде пътната безопасност.

Константин Бачийски от "Средна европейска класа" също няма да бъде водач, но ще бъде в бургаската листа.

Програмата на "Продължаваме промяната"

Кирил Петков заяви, че политическата програма на партията е готова и ще бъде обявена скоро, въпреки че такова обещание имаше и непосредствено след обявяването на политическия проект през септември.

По думите му програмата на "Продължаваме промяната", за разлика от тази на другите партии, не е писана прибързано.

"Нашата програма я пишем в последните 15 години. Писането на икономическите приоритети започна с  "Харвардските курсове", заяви той.

Казусът с канадското гражданство

Кирил Петков заяви, че е "абсолютно чист пред собствения си морал", защото е направил всичко необходимо и се е отказал от гражданството си. Той заяви, че ще се извини, ако КС постанови, че е извършил нарушение. 

Петков повтори тезата си, че страната трябва да гарантира суверенитета си и да не взема решения на база на чужди административни актове.

Практична външна политика

Северна Македония

Според Петков Северна Македония трябва задължително да бъде член на ЕС, но не на цената на българския суверенитет и правата на малцинствата. Той намекна, че Скопие трябва да признае българското малцинство в страната. Все пак той не даде категорична позиция по темата, защото всичко зависело от преговорите.

По думите му, за да има прогрес, трябва всяка седмица да има заседания на двустранни работни групи.

Русия

Позицията с Русия трябва да бъде "практична", заяви още Кирил Петков. Като такава той определи възможността за правене на бизнес.

"Турски поток беше ужасен бизнес. Аз по-ужасен не съм виждал", заяви той и допълни, че строежът му е по-скоро подарък, отколкото инвестиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови