Каракачанов предлага трудова повинност и безплатни аборти за ромите

OFFNews 06 февруари 2019 в 19:00 7240 10

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов представи проекта за концепция за интеграция на ромите. Сред предложенията са въвеждане на трудова повинност, безплатни аборти и налагане на обществено полезен труд. 

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи, която обещах, е готова. Тя включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и още редица други механизми за реалната интеграция на маргинализираната част от този етнос. За справяне с всички тези проблеми ще привлечем онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области", обяви Каракачанов на страницата си във Фейсбук. 

"Предвид нарастващото напрежение спрямо циганите в България и създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната е време държавата да спре двойните стандарти по отношение на собствените си граждани. Т.нар. „интеграция на ромите“ глътна стотици милиони левове, а реално не се състоя. Точно обратното - голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения и които не приемат законите на държавата като валидни за тях", коментира той.

Вицепремиерът предлага мерки за ограничаването на раждаемостта сред ромите, сред които са на ромки, оставили в дом над 2 деца "да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)". Не се посочва обаче как точно ще се случва това ограничаване. 

Предлага се и държавата да плаща за аборти на ромки, които имат над определен брой деца.

Друго предложение е при ромките с над 2 деца да се премахне статутът "самотна майка".

Сред предложените мерки е още деца, които отглеждат деца, както и техните родители, да нямат достъп до социалната система и да им се налагат санкции. 

Със спирането на социални помощи са свързани всъщност много от предложенията - предлага се помощи да се спират при отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута „социално слаб“.

При злоупотреба с детските надбавки се предлага те да се заменят с надбавки в натура. Това съществува като възможност и в момента, като се прави по предложение на преподавател или директор в училището или детската градина, посещавани от детето.

Предлага се още спиране на помощите при "отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция".

"За мен е важно, за да бъде премахната професията „социално слаб“, да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база", коментира Каракачанов.

В предложението му влиза още посещението на детска градина да започва от 4-годишна възраст. Предлага се и задължителна ваксинация за ромите - при децата и възрастните, а при отказ да се отнемат социалните помощи.

Използването на спешната медицинска помощ от здравно неосигурените лица трябва да се заплаща, когато сигналите за повикване не отговарят на критерия „спешност“, се посочва още в концепцията.

Предлага се и въвеждане на трудово-образователна повинност на пълнолетните роми, които нямат основно образование и отказват да го завършат. Настоява се още ненавършилите 16 години да бъдат задължавани да се върнат в училище. 

Сред предложенията в концепцията за интеграция е и социално слабите, които нямат жилище, да участват с личен труд при построяването му. За извършени административни нарушения пък се предвижда обществено полезен труд.

Концепцията предвижда още ромите, живеещи в гета, сами да си чистят, когато обитават незаконни жилища и не плащат такса смет.

Вицепремиерът настоява още общините спешно да опишат незаконните къщи и да ги съборят, като ромите без адресна регистрация да нямат право да остават на територията на съответното населено място.

Предлагаме също така заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята", обяснява Каракачанов. 

В концепцията се включват и текстове, според които ромите в трудоспособна възраст задължително трябва да бъдат включени в програми за професионална квалификация. Предвижда се и възстановяване на центровете за трудово обучение и възпитание, където трайно безработните и неграмотни лица да придобиват квалификация.

Предложени са и мерки за превенция на престъпността, които включват увеличаване на контрола на изкупуване на метали и суровини с неясен произход, "мерки за преустановяване на саморазправата при инциденти", в които се включват кампании за създаване на навика ромите да търсят полицията при инциденти, "разграждане на клановите структури и намаляване на влиянието на главатарите", стриктно прилагане на действащите механизми срещу продажбата на деца, телефонни измами, джебчийство, просия и др., "риобщаване на почтени и образовани лица от циганската (ромската) общност към дейността по опазване на обществения ред".

Сред мерките е и проследяване на процесите на радикализация и други външни влияния, които застрашават националната сигурност. 

"В последните години се проявяват и други обезпокоителни тенденции, свързани с нарастване на броя на ислямизираните цигани (роми), както и на тези, които извършват престъпления, свързани с наркотиците, вандалски прояви и други правонарушения. Свидетелство за тези тенденции са случаите в Пазарджик, Столипиново, Войводиново, Плевен и др. Това фактическо положение създава реална опасност за радикализация, вкл. религиозна на все повече лица от маргинализираните групи, а това от своя страна създава и реална опасност за националната сигурност", се казва в концепцията.

За осъществяването на мерките Каракачанов обяви, че ще настоява за законодателни промени, включително за обществено полезен труд и арест за административни нарушения, за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана и за създаване на доброволни отряди по места. 

Вицепремиерът предлага още неправителствените организации, които работят с ромите, да са длъжни да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

10

случайно прочетох

07.02 2019 в 12:48

Защо циганките да правят безплатни аборти, а българките да си плащат?
Безплатна квалификация за циганите???
Тези предложения са дискриминационни спрямо българите!
Те дават още повече права на циганите!
Имаме закони, просто трябва да се спазват!

И за справка:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BC

14355

7

neverland

07.02 2019 в 08:49

Време е пак в някое село да дигнат паметник на "незнайния турски воин", та да се включи и ДПС-то в предизборното надцакване. Въпреки, че...то какви избори идват-европейски и местни. Не знам до каква степен са им важни местните, да не се готвят за парламентарните, за които още не знаем!?

20699

6

Новак

07.02 2019 в 06:10

няма нужда от такива предизборни фишеци. Просто трябва да прилагат законите. То затова им се и плаща. Но този тиквеник много добре знае, че тази компилация от смешки са общи приказки за по-глупави от него избиратели. Нито са приложими, нито той има намерение да ги прави. Просто начало на предизборната кампания.

6145

5

kokoten

06.02 2019 в 23:45

...идиотията е пълна....как може министър да твори подобни глупости,това наистина е вече прекалено...просто такива хора не трябва да припарват до властта...

12130

4

ds

06.02 2019 в 23:04

вече ще искам заплащане да му чета простотиите на тоя. приберете си го вече, стига толкова,че ще получи възпаление на мозъка.

17439

3

мнение от IP

06.02 2019 в 20:48

Тази нелепост не може да стигне дори и до нашия, иначе доста творящ глупости, парламент.

8931

2

AnderXale

06.02 2019 в 20:06

Ето това вече е популизъм. Къде спаха две години? И какво стана с предизборните обещания? А приказката за лъжливото овчарче чели ли сте я?

15914

1

поп Дръвчо

06.02 2019 в 19:32

Бе кажи си направо - връщаме робството. Само черните, на първо време.
 
X

Елена, която върна наградата