Камерън: България е пример как се охранява външна граница на ЕС

OFFNews 04 декември 2015 в 15:45 5768 9

„Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос".

Това заяви британският премиер Дейвид Камерън, който заедно с премиера Бойко Борисов посети ГКПП Лесово и обходиха изграденото на територията на област Ямбол на българо-турската бразда инженерно съоръжение, предназначено да възпира мигранти, опитващи се да преминат незаконно на територията на страната ни и в ЕС.

България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато. Трябва да продължим да ги подкрепяме в тези важни задачи, които изпълняват. Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол, подчерта Камерън. 

Темата за ефективния контрол по външните граници на ЕС и намирането на дълготрайно решение на насилието в Близкия Изток и Северна Африка беше продължена и при днешните разговори на ръководителите на правителствата на България и Великобритания. При инспекцията си те отново подчертаха необходимостта от солидарност и обединени действия на всички държави-членки за спиране на мигрантската вълна и преодоляване на кризата в Европа.

Борисов и Камерън коментираха, че това може да стане при разрешаване на проблемите при техния първоизточник, чрез подкрепа на усилията на Турция за овладяване на бежанските потоци и чрез ефективно прилагане на сключените реадмисионни споразумения с ключови трети държави.

По-късно, при посещение в регионалната дирекция на „Гранична полиция” в Елхово, заместник министърът на вътрешните работи Филип Гунев представи пред британската делегация създадената организация за контрол на границата, системата за видеонаблюдение, както и другите предприети мерки за възпиране на нелегалните мигранти, за тяхната проверка и регистриране.

По данни на МВР, през 2015 г. са задържани 29 308 незаконни мигранти, 5150 бежанци са получили статут. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. Продължава изграждането на инженерното съоръжение по границата.

Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!