Как се диктуват политически назначения

OFFNews 13 февруари 2014 в 11:22 4346 6

Лидерът на ДПС Лютви Местан

Началник на Районно управление на горите, директор на регионална структура на НАП и директор на РИОСВ са сред назначенията след препоръката по време на заседание на ДПС-Велико Търново, съобщи bTV.

През ноември миналата година беше публикуван документ от заседание на регионалната структура на ДПС във Велико Търново, който разкрива предстоящи политически назначения. Автентичността на документа така и не беше потвърдена.

Според документа по време на заседанието е решена съдбата на постовете в администрацията преди провеждането на конкурсите за тях. За някои от старите директори се заявява, че „трябва да се махне“, „задължителна смяна“ или „ще се постараем да бъде сменен“. В същото време се лансират хора, за които се казва: „наш кадър“, „лицето е лоялен към партията“, „Пашов е наш и остава“, „Очаква се да спечели конкурса“, „ние искаме зам.-директор“.

До момента след заседанието, проведено на 6 ноември 2013 г., са осъществени 3 от препоръчаните назначения.

Според документа от партийното заседание Радослав Славов от ДПС е предложен за Районно управление на горите. По-малко от седмица по-късно Славов е назначен на поста.

Малко след като става началник на Регионалната дирекция по горите, е прекратено досъдебно производство срещу Славов от 2009 г. за неизгодна сделка с гори, извършена докато е бил началник на друго горско стопанство.

В средата на ноември миналата година за нов директор на НАП Велико Търново е назначен Стефан Михайлов. Според публикувания протокол от заседанието на ДПС-Велико Търново за Михайлов се казва, че се „очаква да спечели“.

В началото на тази година за директор на РИОСВ Велико Търново е назначен Елин Андреев, след като по време на заседанието е заявено, че се чака директор на РИОСВ, той ще бъде „наше назначение“. Назначението е след провеждане на конкурс.

„Конкурсът беше прозрачен, всеки можеше да се яви на този конкурс и да го спечели. Аз не бягам от историята, аз съм бил общински председател на ДПС“, коментира Андреев.

В същото време част от назначенията, включени в протокола на заседанието на ДПС, не са се случили. На предишните си места са началниците на отдел „Ревизии“ в НАП, на митницата и на бюрото по труда в Горна Оряховица.

Не са сменени и предвидените за уволнение шефове на комисията по дискриминация, на Агенцията по геодезия, както и отговорникът за имотите на Министертвото на образованието.

Част от споменатите в протокола на заседанието назначения все още предстоят.

Помолен да коментира назначенията в област Велико Търново и съмненията за кадруване, лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че по време на управлението на ГЕРБ са направени 6000 назначения.

ГЕРБ освободи по политически и етнополитически критерии 6000 души, затова в продължение на 4 години симпатизантите на ДПС бяха дискриминирани. Това създаде остро усещане за несправедливост, посочи Местан.

Съвсем естествено е една партия да интегрира свои кадри в йерархията на властта, допълни Местан и обеща да предостави справка за това какъв процент от назначенията са тези случаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови