Йотова: ГЕРБ се припознаха в думите на Радев за мафиотското управление

OFFNews 19 януари 2022 в 19:50 1996 3

Снимка Архив

"ГЕРБ попаднаха в капана на едно изречение на президента Радев, в което той не ги споменава, но те се разпознаха. Така че излязоха тези, които се припознаха. Всички онези, които останаха в залата, са съгласни, нямаше възражения и подвиквания. Важен е консенсусът на всички останали".

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред бТВ демонстративното напускане на ГЕРБ по време на речта на президента Румен Радев, преди двамата да положат клетва за втория си мандат. След като Радев заяви, че "първият ни мандат се случи в трудно време - докато в обществото нарасна негодуванието от беззаконието и корупцията, на които мафиотското управление се крепеше", депутатите от партията на Бойко Борисов напуснаха пленарната зала

"Малко завидях на Кирил Петков"

Относно вчерашната визита на премиера в Северна Македония Йотова коментира, че "малко му е завидяла", защото много рядко български държавник отива да защитава националната ни позиция с такава подкрепа и има зад гърба си консенсуса на цялата държава: "Той беше и привилегирован в това отношение". 

Тя допълни, че президентът е постъпил правилно, като е свикал Консултативния съвет по национална сигурност и е направил най-важното - "беше изкована изключително издържана позиция на България" за Северна Македония.

По думите й са защитени две много важни неща - първото е, че не поставяме срокове, а ни интересуват резултатите, а второто - спазване на човешките права.

"Когато една страна се е запътила към ЕС, Европейският съюз е преди всичко спазване на човешките права", категорична е Йотова.  

България има нужда от силна социална лява партия

"В тези времена имаме нужда от силна социална лява партия. БСП говори за социални вектори, получи и социалното министерство. Струва ми се, че ние като държава, и президентът днес го подчерта недвусмислено няколко пъти, имаме нужда от цяла социална координатна система - грижата към обикновения човек и този, който е най-застрашен в момента", каза още тя. 

Вицепрезидентът призова да се говори по-малко за "технократски бизнес и повече затова, което е нашето ежедневие". По думите й мястото на левицата е все по-важно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови