ГЕРБ напусна залата при речта на Радев, защото не бил обединител

Йорданка Веселинова 19 януари 2022 в 11:18 2611 6

Снимка OFFNews

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала, докато президентът Румен Радев встъпваше в длъжност.

Още по време на влизането на Радев в зала депутатите от ГЕРБ бяха единствените, които седяха и не посрещнаха президента на крака. По време на речта си, след полагането на клетва, Радев заяви, че "мафиотското управление" (на ГЕРБ - бел. ред. ) се е "крепило на беззаконието и корупцията". Това беше и поводът за демонстративното напускане на депутатите на Бойко Борисов.

Минути по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че причина за това действие е провала на Радев да изпълни конституционната функция да бъде обединител.

"За тези пет години президентът загърби основната си конституционна функция - да обединява нацията. Размаханият юмрук преди повече от година ни разедини тежко и не се правят никакви усилия за преодоляването на това разединение."

Тя заяви, че ГЕРБ-СДС уважава институциите и затова и депутатите са били в зала по време на полагането на клетвата. Тя допълни, че те са очаквали политическата мъдрост и опитът да са променили политиката на чегъртане и лепенето на епитети на една конкретна политически партия.

По думите ѝ тази политика е обида на всички членове и симпатизанти на тази политическа партия. 

"Демокрация означава да се зачита вотът на гражданите", бе категорична тя и иронично припомни, че Радев и Йотова са избрани при рекордно ниска избирателна активност.

Атанасова призова политическият сблъсък да се води в Народното събрание, а не по оста партии - президент.

Тя бе категорична, че се търси конфронтация с една политическа партия вместо да  се търсят решения на ценовата и здравната криза. Тя допълни, че е "зловещо", че в средата на януари няма приет Държавен бюджет, както и това, че липсва каквато и да е инициатива за Плана за възстановяване и устойчивост.

Десислава Атанасова бе категорична, че ГЕРБ-СДС може да подкрепи исканата от управляващата коалиция конституционна реформа в частта съдебна система, но само и единствено ако такава подкрепа се потърси.

"Нашият председател е г-н Бойко Борисов. Ако някой от председателите на другите партии искат такъв разговор да заповядат в централата на ГЕРБ на 17-и етаж (НДК). Все още сме там", иронично отбеляза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

5

fishcake1

19.01 2022 в 13:41

Освен ДПС и Пеевски

2210

4

fishcake1

19.01 2022 в 13:40

А пък ГЕРБ обединиха всички срещу себе си.

5827

3

pisnamiotmutri

19.01 2022 в 12:22

Цирк на калинки. Радев полуачва по-голяма подкрепа от общия брой избиратели на партиите в парламента. Тогава тези вътре какви са? Заради същите има и ниска избирателна активност

14469

2

случайно прочетох

19.01 2022 в 12:09

Най-добре да напуснат и парламента!!!

6145

1

kokoten

19.01 2022 в 11:51

Мафиот=простак= гербераст....колко хубаво щеше ако тия никога не ги беше имало...те са като канцер,никога не си сигурен,че си ги изрязъл....