Избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на парламента

OFFNews 05 октомври 2018 в 10:09 2202 0

Избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на парламента

Депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на Народното събрание със 127 гласа „за“ и 55 въздържали се.

Красимир Влахов беше предложен от ГЕРБ и подкрепен от „Обединени патриоти“.

По време на изслушването му в парламентарната правна комисия той получи подкрепата и на ДПС, а депутатите от БСП гласуваха „въздържал се“.

В изложението си Влахов благодари на народните представители, които са го издигнали, и определи този акт като“символичен за отношението между властите“. Той посочи още, че за цялото си почти 30-годишно съществуване Конституционния съд се е превърнал не само в гарант на конституцията, но и в гарант на демократичния преход.

По време на изказването си Влахов обясни и че подкрепя въвеждането на индивидуална конституционна жалба – механизъм, който ще позволи на гражданите да се обръщат директно към Конституционния съд без да е нужно посредничеството на Висшия адвокатски съвет или омбудсмана, припомня "Фокус".

От януари 1996 г. Влахов е младши съдия в СГС. През октомври 1997 г. става става районен съдия в София, а четири години по-късно е избран за заместник-председател на Софийския районен съд. През 2004 г. става съдия в Софийски градски съд (СГС), а по-късно същата година е командирован във ВКС.

В края на 2008 година ВСС го избра за председател на най-големия съд в България - Софийския районен съд. Четири години по-късно той напуска предсрочно позицията си и става зам.-председателя във Върховния касационен съд, където в момента Влахов е съдия.

Мандатът на четирима от съдиите от 12-членния КС приключва на всеки 3 години. През ноември от съда ще си тръгнат на Румен Ненков и Стефка Стоева от квотата на съдебната власт, Кети Маркова от тази на президента и Цанка Цанкова от парламентарната. До 12 ноември парламентът, президентът и върховните съдии трябва да решат кои да са техните заместници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови