Иванов за Йоловски: Ако са хвърчали милиарди и 8 месеца нищо не се е правило, някой в прокуратурата да даде оставка

Съпредседателят на ДБ коментира изтеклия съдебен протокол от разпита на бившия министър на електронното управление

Ружа Райчева 12 април 2024 в 12:29 9927 15

Христо Иванов в парламента: Отстраняват се всички, коието не се ползват с доверието на Пеевски

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Иванов

Назначили са охрана на Йоловски, за да му придадат тежест. Нали разбирате, че ако бивш премиер и бивш министър, депутати, са оказвали натиск и гласили обществени поръчки и милиони, милиарди са хвърчали, и осем месеца нищо не правим за това, значи някой в прокуратурата трябва да си подаде оставката само заради това. Те не се интересуват от това нещо и го вадят, когато имат интерес.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов в парламента по повод изтеклите протоколи от разпита на бившия министър на електронното управление Александър Йоловски. Там се твърди, че той е бил заплашван от съпредседателя на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов. 

Иванов обърна внимание на това, че тези показания са дадени през октомври и че оттогава Кирил Петков и Божидар Божанов не са били търсени отново. По думите му това е обект на работа на прокуратурата и твърденията на Йоловски трябва да бъдат доказани.

"Месеци наред г-н Петков и Божидар са готови да съдействат и не са търсени. Когато започва кампанията, тези твърдения се вадят абсолютно кампанийно, за да се използва прокуратурата за медийна бухалка. Това е единственото, което има значение", заяви Христо Иванов.

Той коментира предсрочното освобождаване на Петър Петров от длъжността заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" от страна на МС вчера. Петров бе издигнат на поста си от ПП-ДБ лятото на 2023 г. 

"Ясно е, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски, и всички, които го имат - остават или се връщат на своите позиции. Страната беше хвърлена към ненужни избори от Борисов и Пеевски без политическо обяснение. Веднага започна целенасочена мръсна медийна кампания срещу нас", каза съпредседателят на ДБ. 

Според него основният въпрос в предизборната кампания ще бъде искат ли хората държавата да продължи да бъде управлявана по този начин или да се правят реформи, искат ли прокуратурата да участва в кампанията, както се случва, или не. По думите му в предизборната кампания ще има балансиране на общественото мнение. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че одобрението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към избора на Георги Гвозейков за шеф на предизборния щаб е маркетингов трик на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на ДПС Делян Пеевски.

"Слагат името на Гвоздейков отпред, за да си правят всички задачи за купен вот с абстолютната координация на МВР. Според мен купеният вот ще бъде безпрецедентен на тези избори", каза Кирил Петков. 

По повод приетата мярка за отпускане на 100 лв. великденска добавка за пенсионерите под линията на бедност Кирил Петков посочи статистиката - през 2009 г. средната пенсия в България е 288 лв, през 2020 г. - в края на управлението на ГЕРБ, тя е 382 лв. През 2022 г. пенсията става 788 лв., а през юли 2024 г. се очаква да стане 833 лв.

По думите на Петков днес е гласувана една предизборна добавка, която се е раздавала по традиция в годините на ГЕРБ, за да се замазват очите на пенсионерите. 

"За съжаление старите времена бързо се опитват да се върнат. Хубавата новина е, че само след няколко седмици ще имаме избори и хората ще могат да кажат искат ли тези подхвърляния от джипката еднократно, или искат постоянно покачване на доходите за всички", заяви Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

16

Tsvyatko Kovachev

13.04 2024 в 18:06

ристю някой здраво го държи за топките , чак гласът му заглъхва ... е , не сме се надявали много , ама вие показахте нови дълбочини на безсмислието ...

145

15

Far Rider

13.04 2024 в 11:26

GB, не знам защо си мисля, че този който е трябвало да действа в интерес на държавата (ПП-ДБ) са действали в личен интерес! А от това което обраслия казва, излиза, че полицията и прокуратурата са тези които е трябвало да ги спират, а не морала им. Явно, че моралът липсва!! Това е онова, което исках да подчетая. Опитът да се изкарат други виновни поне при мен не минава! Независимо от граматическите времена. А хвърченето на милиарди не е от преди 8 месеца. Проверете си и в този случай времената! За последната седмица от живота на правителството "икономическия и финансов гений" Василев е похарчик 3 000 000 000! Истински магьосник!

3724

14

GB

13.04 2024 в 11:18

Far Rider,

"Нали разбирате, че ако бивш премиер и бивш министър, депутати, са оказвали натиск и гласили обществени поръчки и милиони, милиарди са хвърчали, и осем месеца нищо не правим за това..."


- Нали разбирате (сега. време)
- че ако... (условно наклонение)
- са оказвали (мин. несв. време)
- (са) гласили (мин. несв. време)
- са хвърчали (мин. несв. време)
- нищо не правим (сег. време)

Времената си имат определено значение/употреба.

Очевидно е, че преразказва (а не цитира пряко) нещо, което някой твърди някъде (в показанията си? в изявления на прокуратура? на политици?), за да го постави като условие, че ако действително се е случвало това, е трябвало полиция, прокуратура да действат още преди 8 месеца.


145

13

Far Rider

13.04 2024 в 09:15

GB, прочетох два пъти внимателно написаното в статията, както и на писаното то Вас. НИКЪДЕ въпросното лице не казва, че това е казано в протокола от разпитите! Напротив! Василев, въпреки, че беше министър в оставка, по типично неговия начин на действие, успя за 1 седмица да похарчи 3 000 000 000 лева! И доведе резерва до критичен минимум!

-93

12

br.bravo

13.04 2024 в 03:20

Христо, който не спомня кой написа промените в Конституцията, си има МЕНЮ с дежурно виновни: прокуратура, коалиционен партьор, неколиционен партньор, службите, Президенството и кой ли още не. Освен че сте корумпирани като Герб и ДПС, сте и супер, мега некадърни, но затова пък самочуствието ви до небесата.

300

11

781000

12.04 2024 в 23:27

Христо, доста се изложихте брат. Само добри намерения не стигат. Проучванията го показват ясно - от самото начало беше ясно че Мутрата ще ви използва, точно така и стана, както с всички преди вас. Трябваше да седите отстрани и да му гледате сеира, докато дойде момента да действате. Вместо това тръгнахте да управлявате държавата с 50 депутата - и видяхме как ви насади.

3724

10

GB

12.04 2024 в 22:31

pisnamiotmutri,

Предпочитате да нападат яростно, с 200, като герб, дпс, радев, късия, диванестия?Far Rider,

"Сам си го казва, че са хвърчалимилиарди, ама не казва: крадяхме! "________

Четете по-задълбочено. Езикът му означава, че преразказва. Тоест, това се твърди в показанията.

5827

8

pisnamiotmutri

12.04 2024 в 19:05

Всеки ден само оправдания от ППДБ. Този проект няма за цел да се развива, а както видяхме няма за цел и да се бори с корупцията.

145

7

Far Rider

12.04 2024 в 18:10

И 100 000 минуса да ми сложите истината си остава дори в думите на този обрасъл като на зло куче тес.тисите. Сам си го казва, че са хвърчалимилиарди, ама не казва: крадяхме! Не! Прокуратурата му виновна. И сега се оказва, че е предизборно извадена информация. Но, изобщо през бедното му едноклетъчно мозъче не минава мисълта: а защо хвърчат тези милиарди след като пищим, че не сме като другите? Или просто бързат да налапат колкото могат повече?
 
X

Предизборно със Светльо Витков