Иван Костов: Готви се провокация с моето име по време на предизборната кампания

OFFNews 27 август 2019 в 09:30 6275 2

Иван Костов

Снимка Александра Маркарян, архив

Иван Костов на представянето на книгата му "Свидетелства за прехода".

За подготвяна провокация, в която е замесено името на бившия премиер Иван Костов и семейството му, предупреди самият той в ефира на bTV тази сутрин. По думите му "скандалът" трябва да избухне по време на предизборната кампания за местния вот и основа за нея е приключила ревизия на Националната агенция за приходите (НАП).

"След две данъчни ревизии екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми пари не са наши. А ние сме ги декларирали пред Сметната палата, оповестени са пред медиите и никога не са предизвиквали проблем", заяви Костов.

Става въпрос за декларирани 262 хил. лева на Елена Костова и 235 хил. лева на Иван Костов, които са били управлявани от инвестиционен фонд, чийто произход е спестявания и с които семейството е купило земя в Добруджа.

На проверяващите данъчни са били предоставени договорите за превеждането на парите във фонда, този фонд е показал пред тях как са се движили тези средства, но "въпреки че е предоставил и автентичните платежни нареждания, въпреки че е дал обяснения пред НАП, че това са наши пари", преведени на дружеството като заем - заключението след ревизията е, че те не са на сем. Костови.

Тези 15 документа по безспорен начин показват, че тези пари са наши, а ревизията, без да установи важни факти и обстоятелства, реши да ни обложи с данъци в особено големи размери - казва бившият министър-председател. Това ще даде възможност на прокуратурата, че започва следствие, смята Костов и обясни защо прогнозира, че всичко това ще се случи по време на предизборната кампания за вота, насрочен за 27 октомври.

"Последният доклад на данъчната ревизия излиза в средата на август. Сроковете за възражение отвеждат цялата история в средата на изборната кампания. Това прави връзката между моя личен проблем и изборната кампания - каза Иван Костов. То ще даде възможност на прокуратурата да дейнства срещу човека, за когото те са убедени, че стои зад Демократична България и протестите срещу избирането на господин Гешев за главен прокурор."

Според него тезата на прокуратурата е, че "тези, които възразяват на прокуратурата за нейните слабости, са престъпници".

"Тъй като съм свързан с тази политическа формация, очевидно това е връзката, която ще бъде търсена."

Иван Костов призова изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и заместникът ѝ да се запознаят с изнесените от него факти и "да не позволят данъчната агенция да бъде използвана за политически цели в предизборната кампания", "да не обслужват кампания на прокуратурата".

Той увери, че ще бъдат водени дела и е убеден, че прокуратурата ще ги загуби.

Твърдението, че Костов стои зад протестите срещу номинацията на Иван Гешев бившият премиер коментира така: "Прокуратурата е убедена, че аз стоя зад организацията на протестите, а аз нямам нито възможност, нито сили за това".

"Не съм против Гешев, срещу никоя персона не съм" - увери Костов и обясни, че проблемът не е личност, а незавършената реформа в съдебната система, в "сталинската" конституция, във факти, сред които невъзможността главният прокурор да бъде разследван.

Тази незавършеност на реформата "пречи България да влезе в Шенген, в Европейската парична система" и това няма да се случи, ако не бъдат защитени правата на европейските граждани и съдебната система не функционира.

Той обяви, че не се страхува от проверките, защото "накрая прокуратурата ще загуби тия дела и ги губи", а и защото "фактите са упорито нещо, не могат да бъдат заобиколени". Но те могат да бъдат представени по абсурден начин, както беше направено с двама министри от Реформаторския блок - на отбраната и на външните работи, припомни Иван Костов.

Попитан кой от предстоящите два избора е по-важен - на кметове и общински съветници или на главен прокурор - той безспорно отличи този за главен прокурор.

"Изборът на нов главен прокурор е по-важен от местните избори, защото там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България", посочи той. Според него, в същото време, концепцията на Гешев за прокуратурата, е притеснителна. "Тази концепция не е това, което се очаква от европейските институции", коментира Костов.

Според него мониторингът над страната ни трябва да продължи, докато съдебната реформа бъде завършена.

Костов се обърна също задочно към Гешев с въпроса на какво основание нарича целия преход "криминален" и посочи, че "той е извършен под наблюдението на международните финансови институции, на ЕС".  "Всички реформи са правени и по съвети и под контрола на много авторитетни международни институции. Такова обвинение отива директно към европейските институции, към международните финансови институции. Не може да се слага такъв етикет."

Относно местните избори и социологическото проучване на "Маркет линкс", извършено по поръчка на OFFNews, което дава преднина на Мая Манолова пред Йорданка Фандъкова, Костов заяви, че "Маркет линкс" е сред 4-те най-достоверни социологически агенции, тя има над 80% от достоверността на най-достоверната "Алфа Рисърч". Тоест това, което те казват, трябва да се погледне сериозно. Те не са агенция, която бута напред резултатите на БСП", заяви той.

Помолен да оцени работата на кабинета "Борисов 3", Костов заяви, че ситуацията е благоприятна, а икономиката ни е много силна "и, едновременно с това, не се вижда как ще се постигнат националните цели".

Той определи изпращането на бившия шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за консул във Валенсия като очевидното му скриване от обществеността в България, но предупреди, че това действие може да доведе до конфузна ситуация, каквато вече е имало, но по отношение на българския президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови