НАП потвърди, че проверява Иван Костов

Александра Маркарян 28 август 2019 в 12:56 8728 1

Националната агенция за приходите потвърди, че тече проверка, свързана с бившия премиер Иван Костов, в отговор на запитване от OFFNews, след вчерашно тв интервю на Костов. В него той заяви, че "след две данъчни ревизии екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми пари не са наши".

Според него сумата, за която става въпрос - близо 500 хил. лева - е била управлявана от инвестиционен фонд, а произходът ѝ са управлявани добре спестявания. Всичко това било доказано с 15 документа, предоставени на екипа на НАП.

Костов заподозря, че "скандалът" ще се разрази по време на предизборната кампания за местния вот и призова приходната агенция "да не обслужват кампания на прокуратурата", за каквато ставало въпрос в случая. Мотивът на прокуратурата бил свързан с убеждението, че Костов стои зад Демократична България и зад протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Последното той отрече с думите, че "нямам нито възможност, нито сили за това".

Костов вижда в действията на прокуратурата следване на тезата, според която "тези, които възразяват на прокуратурата за нейните слабости, са престъпници".

Потърсихме говорителя на НАП Росен Бъчваров по повод интервюто и той потвърди за текуща проверка, но отклони въпросите ни какво се проверява, кога е започнала тя и кога се очаква да завърши. Обясни, че няма право да разгласява подобна информация преди края на ревизията. На въпроса ни по чия инициатива е започнала тя и дали в НАП са получили сигнал Бъчваров отговори, че инициативата е на НАП. Не стана ясно как в НАП са решили да проверят Костов - ревизията се извършвала съгласно вътрешните процедури на агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови