Христо Иванов се усъмни в решението на ВСС за нов софтуер

OFFNews 18 декември 2014 в 12:14 3713 3

Христо Иванов

Министърът на правосъдието Христо Иванов разкритикува вчерашното решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за откриването на обществена поръчка за незабавно изграждане на нов централизиран софтуер за случайно разпределение на делата.

Според него решението за нов програмен продукт трябва да бъде взето едва след като бъде чут анализът на IT-специалистите, които Съветът ще изслуша по-късно днес.

Решението за незабавно стартиране на процедура с нова обществена поръчка, без да е анализиран докладът на проверката, която те сами поставиха, е страшно притеснително и продължава да ме кара да мисля за необходимостта някой да го разработи този софтуер. Начинът, по който се подхожда, самият факт, че те отново смятат сами те да си го възложат, няма външен контрол върху процеса на разработване на задание и самото провеждане на разработката, също продължава да ме смущава... че ние имаме същите хора, по същия начин, след като години наред отчитаха наличието на проблем, сега ще правят нов софтуер. Това някак си не изглежда добре.

Соня Найденова от Висшия съдебен съвет обясни пред БНР, че решението на Съвета за нов програмен продукт не налага непременно актуализиране на бюджета на съдебната власт.

Предположението е, че бюджетът на ВСС за следващата година може би ще покрие този разход и само ако не може, тогава ще се обърнем с искане за актуализация за позицията на вчерашния ден. Съществува неяснота колко ще струва изработването на такъв продукт. Въпрос на преценка е вече, дали последиците ще оправдаят целта.

Решението на ВСС за изграждане на нов софтуер застрашава стартирал проект по Оперативна програма "Административен капацитет". Христо Иванов каза, че не одобрява идеята за "дерайлиране на проекта по ОПАК". Той застъпи тезата, че незабавно трябва да бъде взето решение за временно внедряване на най-сигурния наличен продукт. Според мнението на IT-експерти това ще струва около 20 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!