ВСС ще изслуша шефката на СГС заради случайното разпределение на делата

OFFNews 17 декември 2014 в 07:38 2614 0

Владимира Янева

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша днес председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева заради проблемите със случайното разпределение на делата. До изслушването се стигна след поредица от проверки и доклади, които показаха, че софтуерът на съда не е защитен от манипулации, съобщава БНР. Освен това, редови съдии поискаха оставките на Янева и на двете ѝ заместнички - Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Сигнал от самата Янева за "мрежови проблеми" в съда и доклад от IT-специалиста на Върховния касационен съд (ВКС), че рутерът на Софийския градски съд се намира в отключено помещение и не се профилактира, доведе до изслушването на Янева. И макар проблемите да са констатирани и преди, от ВСС дефинираха двата сигнала като новонаучени и основание за покана към Янева и екипа й. Съветът се почувства провокиран и от информацията, че последните указания за проблеми в системата за случайно разпределение на делата, ръководството на СГС е започнало да изпълнява час и нещо след като 15 съдии от съда поискаха оставката на Янева, Желявска и Крънчева.

Интересът към пътя на делата до съдиите в ключовия български съд ескалира след като френския посланик обяви, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", заради дело за несъстоятелност срещу френски фирми, паднало се на съдия Румяна Ченалова.

Днес трябва да стане ясно - нарушила ли е тя Етичния кодекс на магистрата с действията си по делото. Предложението трябва да дойде от Етичната комисия, която направи проверка по няколко линии. Според информация на "Хоризонт" в Съвета има нагласа за дисциплинарно производство срещу Ченалова. Ако тя се потвърди, то ще е второто за най-коментираната през последните седмици съдийка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!