Предсрочното разпускане на ВСС ще е вредно, смята Иванов

Ивайло Анев 14 декември 2014 в 16:40 4489 4

Министъра на правосъдието Христо Иванов

Министърът на правосъдието Христо Иванов заяви, че според него предсрочното прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще е вредно.

„Ако искаме следващият състав на ВСС да започне с по-високо чувство на независимост, това означава, че този трябва да си довърши мандата. Но не просто да изчака края му, а да си свърши работата", каза Иванов в неделя пред БНР по повод на поставеното от лидера на ДСБ Радан Кънев искане за оставка на членовете на съвета.

Според министъра има граница на безотговорност от страна на ВСС, която е търпима. "Аз ще работя да си изпълни ВСС мандата като време и задължения дори и с риск да прехвърчат искри", каза той.

Иванов припомни съмненията за това, че делото за несъстоятелността на КТБ не е разпределено както трябва и че назначената проверка е установила три факта – че делото не е разпределено както трябва, че обясненията на ръководството на СГС не издържат на проверка, т.е. няма обяснение за тези нередности, и че софруерът, който се прилага за случайно разпределение и е бил приложен за това дело, не е осигурен срещу манипулация, която не оставя следи.

"Случайното разпределение на делата е антикорупционна гаранция и изискване на закона", подчерта правосъдният министър.

"Когато се окаже, че това изискване на закона с години наред е прилагано по един меко казано спорен начин, без да се осигури необходимото ниво на сигурност на софтуера - това е скандал. Това говори за култура на затваряне на очите и за култура на непоемане на отговорност. Разпределението на делата освен това има пряка връзка с натовареността на съдиите", заяви той.

Правосъдният министър коментира и процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. За мястото има само един кандидат, след като съдия Лозан Панов се отказа от надпреварата след блъсването му от неизвестен автомобил на пешеходна пътека.

"Избор само с един кандидат няма да е достатъчно убедителен, но при тази ситуация избор само с един кандидат е по-добре отколкото да дерайлира процедурата изцяло. Изключително важно е да довършим тази процедура по възможно най-убедителен начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!