Христо Иванов: Няма нужда от коалиционен съвет, на 4 май ще се гласува военната помощ за Украйна

OFFNews 25 април 2022 в 14:50 4254 3

Снимка Архив - БТА

Няма смисъл да организираме Коалиционен съвет утре, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

Още в края на миналата седмица от ДБ настояха за извънреден коалиционен съвет за военната помощ за Украйна. В петък премиерът Кирил Петков съобщи, че водена от него делегация, в която ще участва по един представител от коалицията, ще замине за Киев в сряда. Това е и причината, поради която се обезсмисля коалиционната среща, планирана за вторник вечерта. Според Иванов от такава ще има смисъл след прибирането на делегацията, което се очаква да се случи дни преди въпросът за военната помощ отново да се върне в парламента.

Съпредседателят на "Демократична България" заяви, че все още не са решили кой ще представлява обединението в Украйна.

"Ще преценим кой ще е представителят ни. Към момента не изглежда това да съм аз", каза Иванов.

Той заяви, че ДБ няма да се откаже от своята версия на проекторешение за изпращане на оръжия и допълни, че ще предложат и трите варианта като допълнителна точка в дневния ред. Това означава, че окончателно решение може да се очаква още в първия работен ден след депутатската ваканция - 4 май.

"Ние ще се възползваме от възможността, която имаме - всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на парламента. Ще вкараме на 4 май проектите за решение в пленарната зала и ще настояваме да се гласува точката във вариант, в който става дума за военна помощ за Украйна", допълни лидерът на ПГ на ДБ."

Иванов припомни, че има промяна в позицията на ИТН, чиито депутати по време на заседанието на комисията по външна политика подкрепиха версията на ПП за техническа, но не и военна помощ. Ден по-късно чрез публикация във фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов се обяви в подкрепа на изпращането на оръжия. 

Това означава, че предложението за военна помощ може да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Четирите формации събират общо 134 гласа при необходими 121. Същото прогнозира и Христо Иванов. По думите му позицията на БСП, че напускат коалицията, ако България изпрати оръжия, е "неумна".

"България трябва да подпомогне усилията на Украйна. Всички страни от НАТО, с изключение на Унгария, са дали военна помощ. В момента това е възможност не само да се отблъсне руската агресия, но и възможност България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има огромна нужда", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Тeo

25.04 2022 в 19:58

Цялото въоръжение да заминава за Украйна!