Хаосът в МВнР, разказан от Георги Кадиев

OFFNews 16 април 2024 в 13:49 12280 1

Георги Кадиев

Снимка Архив

Георги Кадиев

Очаквах криза в служебния кабинет, но не толкова скоро, коментира днес вицепрезидентът Илияна Йотова. Думите ѝ са по повод внезапната смяна на служебния външен министър Стефан Димитров, за която се разбра снощи и се очаква ще бъде ли одобрена или не от президента Румен Радев.

Без много обяснения служебният премиер Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър и на негово място да бъде назначен Даниел Митов. Новината бе съобщена от правителствения пресцентър. Като мотиви за смяната служебният премиер посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга. 

Министър Стефан Димитров на конференцията за сигурността в Черно море във Военния клуб в неделя, 14 април. Снимка: Пресцентър на МВнР

Часове по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инструктира Димитър Главчев да освободи Димитров от поста, защото можел да отстъпи от позициите на България по отношение на подкрепата за Украйна. На среща със симпатизанти Борисов заяви, че Димитров променял досегашната доктрина на МВнР и че ако Главчев не го смени, "няма да има никаква подкрепа". Борисов също обясни какво поражда тези съмнения.

Междувременно се нароиха медийни публикации, разширяващи темата в различни посоки - от там, че Димитров не си вдигал телефона след кризата с иранските удари над Израел, през евентуални нови санкции американския закон "Магнитски", неявяване на ключова среща за сигурността и отказ да се срещне с висш американски дипломат. 

Ето как бившият депутат от БСП, а после и независим народен представител Георги Кадиев коментира случващото се във Външно министерство:

Случващото се във външно министерство е погром.

В петък външният министър излиза в отпуск и отива в Черна гора, предполагам, за да си прибира някакъв багаж.

Назначава за заместващ една от зам.-министърките. Вечерта в петък обаче тя е уволнена от премиера Главчев, заедно с другия зам.-министър, който чака агреман за Лондон.

Въпреки обещанието към външния министър, че той ще си назначи зам.-министрите, отново в петък вечерта Главчев без негово знание назначава Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева. Моите извинения, но и двете са много, много далеч от външно министерство. Ангелиева е бивш депутат, после 10 години консул в Лондон и после 5 години в търговското представителство в Лондон. Полк. Митева е кадрови военен.

Доколкото разбирам, един от исканите от министъра за зам.-министри е Петко Димитров, стар дипломат, бивш посланик в ЮАР и Южна Корея и много по-висока топка.

И така, когато става кризата Иран-Израел в неделя, външният министър е неоткриваем в Черна гора, двете зам.-министърки са паднали от небето и единствено третата зам.-министърка изразява позицията на министерството.

Отделно, поведението на министъра наистина е необяснимо. Няма никаква логика да откажеш сутринта среща с висш американски дипломат и после след натиск да я направиш в 17:00 следобед. Няма логика да подмениш и орежеш почти цялото изказване на Втората конференция на високо равнище, посветена на сигурността в Черно море, което са ти подготвили експертите, като изоставиш позиции, които министерството защитава от години. Няма логика и да си с изключен телефон в неделя по време на такава криза.

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното участие на Борисов, Главчев и министъра, на когото дори нямаше време да му запомним името.

За капак, сега президентът Радев като нищо ще откаже смяната.

Бозата е пълна и международна.

Стефан Димитров бе освободен в деня, в който участва на международна конференция за сигурността в Черно море, която се проведе в София, и ден след работното съвещание в НС по повод ескалацията на ситуацията в Близкия изток. На съвещанието МВнР бе представено от зам.-министъра Мария Димитрова.

Изказването на министър Димитров на конференцията можете да прочетете ТУК и ТУК.

В същия ден, 15 април (понеделник), министърът на външните работи се е срещнал и с помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джеймс О'Брайън. За срещата съобщи МВнР.

Снимка: Пресцентър на МВнР

OFFNews изпрати до правителствения пресцентър въпроси за конкретните причини за уволнението на външния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки