ГЕРБ няма да намаляват времето за изказване на депутатите

Ивайло Анев 21 ноември 2014 в 11:58 2407 0

От ГЕРБ се отказаха от предложението си времето за изказване на депутатите по време на второ четене на законопроектите да бъде намалено от 5 на 3 минути. 

По време на дебатите и гласуването по приемането на нов правилник за работа на 43-то Народното събрание парламентарната група на ГЕРБ оттегли предложението, което прокара по време на заседание на правната комисия.

Искането времето да бъде съкратено от 5 на 3 минути срещна сериозни критики от страна на опозицията и в крайна сметка ГЕРБ решиха да го оттеглят.

В парламента днес падна и друга точка от правилника, която беше приета по време на заседанието на комисията.

Става дума за това министрите да отговарят устно на въпроси по време на парламентарния контрол, само ако питащият е посочил предварително, че иска това.

"Това е поредно посегателство срещу парламентаризма", заяви Мая Манолова и бе категорична, че не разбира защо депутатите трябва изрично да пишат, че искат устен отговор. 

Нищо не се променя с текста така, както той е предложен, успокои я председателят на НС Цецка Цачева. За да са по-сигурни червените, че няма да бъдат ограничени правата им, тя предложи ГЕРБ да склонят на изискванията на Манолова и да оттеглят предложението си.

Шефката на временната комисия за правилника, Десислава Атанасова от ГЕРБ, също склони да се угоди на червената депутатка. Никога ПГ на ГЕРБ не е имала намерение да ограничава народните представители от устен или писмен въпрос, изтъкна тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews