Филтри за комините, които бълват дим от въглища и дърва

OFFNews 04 декември 2015 в 14:08 7775 6

Намаляване на годишните емисии на парниковите газове, създаване на условия за използване на възобновяема енергия, привличане на зелени инвестиции и включване на гражданите. Това са основните цели, по които ще продължи да работи София, и ангажиментът, поет с присъединяването ни към декларацията в Париж. 

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва днес в Срещата на върха за климата на местните лидери във френската столица. Във форума участват кметове, представители на публичния, частния сектор и на гражданското общество, съобщиха от пресцентъра на СО. Срещата се председателства от г-жа Ан Идалго, кмет на Париж, президент на AIMF и съпрезидент на UCLG, и Майкъл Блумбърг, специален пратеник на ООН за градовете и климатичните промени.

„София изпълнява мерки за намаляване на вредните емисии от 2012 година. Общината реализира вече конкретни проекти в областта на околната среда - изграждането на завода за преработка на отпадъците, развитието на столичното метро, модернизиране на градския транспорт и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в общинските сгради. Припомни още кметът Фандъкова. В резултат на усилията ни през последната година емисиите на въглероден оксид в София не надвишават средно-годишните норми“, припомни кметът Фандъкова.

През следващата година Столичната община ще продължи зелените политики в областта на транспорта. Започва изграждане на третата линия на метрото, с която спестените вредни емисии в града ще станат 90 хиляди тона на година, а трафикът ще намелее с около 20 на сто. През 2016 година ще продължи подмяната на автопарка като предстои закупуването на нови 110 единични автобуса, чиито двигатели да отговарят на стандарт Евро 6.
„Имаме разработени проекти за енергийна ефективност в 24 училища и детски градини, за които ще кандидатстваме по ОПРР и два проекта за енергийна ефективност в 14 общински сгради. Проектите включват и подмяна на отоплителните системи в тези 14 сгради – от използване на твърдо гориво към еко-пелети, с което се очаква да бъдат спестени емисии въглероден оксид над 4200 тона годишно“, каза още Йорданка Фандъкова.

Столичната община ще реализира и конкретни проекти за намаляване на използването на твърди горива за отопление.

Единият проект е за инсталация за производство на еко-пелети, а вторият – за поставяне на филтри на комините на частни сгради, които се отопляват на твърдо гориво.

Разработваме инсталацията, която да произвежда топлинна енергия чрез оползотворяване на РДФ горивото. Ефектът от нея е намаление с 10 % на необходимостта от газ. Подготвили сме и проект за нова инсталация, която да произвежда компост за земеделието и електроенергия от утайките в пречиствателната станция за водата на София. В последните години реализираме първите големи проекти за рекултивация на стари депа за отпадъци, които се превръщат в зелени зони. Това са ключови проекти за екологичната сигурност на града. Разработихме и проект за производство на електроенергия от сметищния газ (в Суходол), с който намаляваме парниковите газове в атмосферата, каза още кметът Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови