До 3 млн. лв. могат да ползват партии и коалиции за предизборната си кампания

ЦИК забрани чуждестранни лица и религиозни институции да финансират участниците във вота

OFFNews 23 февруари 2021 в 11:15 1159 0

Партиите и коалициите могат да финансират кампаниите си с не повече от 3 млн. лв., а инициативните комитети - с до 200 000 лв. Това ще става със собствени средства на партиите, на участващите в коалициите формации и на членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и с дарения от физически, юридически лица и еднолични търговци по определен ред, реши ЦИК.

Контролът ще се упражнява от Сметната палата на база на отчетите след края на кампанията.

ЦИК забрани анонимните дарения за предизборната кампания под каквато и да е форма, финансиране от юридически лица и еднолични търговци, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Кампанията не може да се финансира и от чуждестранни физически лица, религиозни институции, чужди правителства, чуждестранни държавни предприятия, чужди търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

Забранява се и безплатното използване на публичен административен ресурс по време на предизборната кампания. Става дума за бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и др. транспортни средства, оборудване, движими, недвижими вещи, държавна или общинска собственост.

В случай че общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лица или едноличен търговец надхвърли една минимална работна заплата, дарителят ще декларира произхода на парите.

Когато дарението или предоставените средства са над 1000 лв., Сметната палата ще проверява за съответствие между размера на дарението и размер на доходите на дарителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови