Днес изтича крайният срок за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети в общинските избирателни комисии

OFFNews 18 септември 2023 в 09:29 976 0

ЦИК

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Местни избори 29 октомври 2023 г.

Съгласно хронограмата на Централната избирателна комисия (ЦИК) за организацията на местния вот на 29 октомври крайният срок за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети в общинските избирателни комисии (ОИК) изтича в 17:00 ч. днес

Общо 58 партии и девет коалиции са допуснати за участие в предстоящите избори. Формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в ОИК, ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции. 

Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в ОИК, като един ИК може да издигне само един независим кандидат.

Централната избирателна комисия информира, че при подаване на документи за регистрация в ОИК на местна коалиция не се изисква нотариална заверка на подписите и/или съдържанието на представените документи.

При регистрация на инициативни комитети в ОИК единствените документи, които следва да са нотариално заверени, са образците от подписите на лицата, участващи в инициативния комитет.

При представяне на заявление за регистрация на партии, коалиции и местни коалиции не се изисква представяне на удостоверения за актуално състояние на партиите, удостоверения за регистрация в ЦИК или копия от решения на ЦИК за регистрация на съответната партия или коалиция.

Партиите, коалициите и местните коалиции може да представят в ОИК заявления и предложения, без да са подпечатани с печата на партията или коалицията (ако има такъв).

За регистрация на местна коалиция се представя документи за банкова сметка на партия от състава на местната коалиция или от състава на коалиция, която участва в местната коалиция, без да е необходимо да е новооткрита.

Общинската избирателна комисия трябва да изпрати в Централната избирателна комисия само тези свои решения или информация, за които има искане от ЦИК.

Регистрацията на кандидатите ще продължи между 19 и 26 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика