Димитров отправял безпочвени обвинения, защото изкарал COVID-19

OFFNews 27 ноември 2020 в 13:18 5700 1

Двама министри - на земеделието и на регионалното развитие отхвърлиха предупрежденията на министъра на екологията Емил Димитров, че догодина ще има водна криза и бунтове и нарекоха думите му безпочвени обвинения. Министърът на земеделието Десислава Танева дори предположи, че Димитров говори така, защото е преболедувал COVID и е афектиран заради заболяването.

“Министър Димитров отправи безпочвени обвинения от парламентарната трибуна в началото на пленарното заседание, последно проведохме разговор в понеделник, изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникация и това да става чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е проболедувал COVID, беше наистина разстроен, проведохме много дълъг разговор може би над 50 минути. Беше много афектиран в началото - в чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановянето му”, каза Танева в парламента.

За твърденията за непредставени схеми на Напоителни системи на язовири, министър Танева разказа, че директорката на "Напоителни системи" я е уверила, че още преди 20 дни са предоставени въпросните схеми. "Кметът на Бургас ми се обади преди доста време с молба да предоставим налична архивна документация за друг язовир с тенденцията дали той може да бъде ползван за осигуряване на питейна вода.", допълни още Танева в отговор на твърденията на екоминистъра, че кметът на Бургас към момента заема позицията само на зрител.

"По отношение на твърденията на министъра на околната среда и водите, че се води война с МРРБ, за първи път чух такава теза. По принцип земеделското министерство винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Има решение и доклад от оперативно заседание на Министерски съвет, в което земеделското министерство е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдяването на Бургас, така че всичко, което е трябвало да бъде направено, е направено.", каза Танева.

Емил Димитров хвърля хаотични разсъждения - докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани, някои се упражняват в театрални постановки, коментира министърът на регионалното развитие Петя Аврамова от парламентарната трибуна.

За язовир "Камчия", който захранва голяма част от Източна България Аврамова каза, че заради намаления обем на водата в язовир Камчия през октомври тя е внесла в Министерски съвет доклад на оперативно заседание, в който е предложила язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обособени като резервни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване.

"Ако министър Димитров, който управлява водите в България, смята, че Бургас е в бедствено положение и че трябва там да бъде положен подхода в Перник, има ред и закон, по който това трябва да се случи. Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас? Защо плаши хората от трибуната на Народното събрание и от медиите, в които има участие? Нека се обърне към бургазлии, които сега притесни и вся страх в хората и да каже има ли вода в язовира, защото той управлява водите в язовирите в България. Има ли вода в язовира. Тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза? Това, което днес беше направено е да всяваме страх в хората в Бургас. Ние не управляваме в МРРБ водата в язовира, ние мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и работим по нея, така че макар че това е работа на МОСВ, министърът на околната среда и водите, издава месечните графици. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може Варна да работи известно време на помпения режим от деривация "Китка", можем да намалим ползването от язовир "Камчия", да обърнем 80 % от деривация "Китка" по помпен начин и останалите от "Камчия" ,за да имаме вода за по-дълго време", коментира още Аврамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

1

stanimir_13

27.11 2020 в 16:12

Е, то ще има, ама няма да е през нашия мандат. Да му мислят тия, дето се натискат за властта :)