Емил Димитров: Бургас ще остане без вода и ще има водни бунтове. ДПС му поиска оставката

OFFNews 27 ноември 2020 в 10:56 6646 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Бургас може да остане без вода през следващата година, защото язовир "Камчия" е празен”. Догодина ще има водна криза в земеделието. Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път заради  водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата.

Това предупреди от парламентарната трибуна каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров и поиска съдействие от депутатите за решаване на проблема.

Дошъл съм да ви помоля за следното - излъчете двама души от партия и елате в МОСВ. Обещавам, ще ви покажа всичко, ще ви запозная с цялата картина, ще ви покажа черните карти, снимки, всичко. Елате да обмислим дали си заслужава да помогнем на земеделците и следващата година да оцелеят, призова екоминистърът депутатите.

След изказването на Димитров лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова Цвета Караянчева да бъде поканен в парламента премиерът Бойко Борисов да опровергае казаното от министъра и да го освободи - или да дойде да потвърди и да подаде оставка на Министерски съвет.

Димитров очерта и населените места, които са заплашени от безводие

България се управлява от пиарите

За опасността Бургас да остане без вода през следващата година, защо язовир "Камчия" е празен, Димитров заяви, че са писани 20 писма, но без резултат. "Не е валяло капка дъжд. Тази схема я имат всички. От януари пиша всеки месец доклади. Никой - кметове, партиен елит, общински съветници. Никой нищо не е направил. Цяло лято чакам един пиар да каже кога ще е първата копка. Нищо, България се управлява от пиарите. Земеделците не си дават язовира, МРРБ не могат да започнат, защото земеделците не им дават документацията. Някакъв си началник на кабинет не дава документите. Ще допуснем Южното Черноморие да стане владение на корпоративен интерес", каза Димитров.

Кметът на Бургас заема особено място на зрител в цялата работа, заяви Ревизоро. Той бил казал, че ще построи нов язовир. "Как се строи язовир за 5 месеца?", попита риторично Димитров. Друга негова идея била станция за обезсоляване на морската вода. Според Ревизоро, това е абсолютно невъзможно, защото няма подходящ парцел поради това, че Черноморието е в зоната "Натура 2000". Според него, Бургас е изправен пред водна криза още през май следващата година.

“Студена” е източен нарочно

Ще се случи "Перник-2", аз не се заигравам политически. Язовир "Студена" винаги е бил пълен. Язовирът е на МРРБ, стената, цялата система, е на МРРБ. МОСВ само пуска граници. Нарочно го изпуснали, за да не използват водолази", описа ситуацията в Перник той. "Загубиха изборите и кметицата и областната се покриха", каза Емил Димитров. "Политически решения съсипват язовирите. Пернишкият кмет го помолих да си подаде документ да узаконим Софийския водопрод, ще ме дава на съд. Моля го да си извади разрешителното, ще ме дава на съд. Щом се напълни язовира, кражбите започнаха пак, два пъти повече от преди се ползва вода.

“Ястребино” се съсипва

Давам пример с ДПС - язовир "Ястребино", целенасочено се съсипва, заяви Димитров. Този язовир се използва за напояване, но от него се захранват с питейна вода и 7 населени места в Търговищко. “Има 283 броя извори и сондажи, ползват се 13 броя, всичко е унищожено, закачаме се към държавния язовир и всичко е готово", продължи той да изброява проблемите. "Съсипвате язовирите. В момента един язовир е затворен заради един град от 2000 души, който не иска да си ползва сондажите. Поредното ново безумие - тук някой зад гърба ни внася решение тези земеделци да си правят водни войни, да копат и преграждат където си искат. В партиен диктат затваряме язовира. Този язовир на баща ми е ли е? Поне подземните източници да спасим, това е водата на децата ни, едно безумие води до второ и трето", заяви още Емил Димитров.

Той описа и множество междуинституционални проблеми, заради които има водна криза и призова и депутатите да проявят разум и да вземат бързи мерки. 

"Земеделското министерство има стотици язовири, но не развъжда рибата там, иска да се намърда през задната врата. Създавате проблеми, трябвало да усвояли пари, ами усвоявайте си ги във вашите язовири. "Копринка" пълни язовир "Жребчево", той захранва речните тераси, които захранват Сливен, Нова Загора, четири окръга. От същата река Тунджа ние поливаме в Стара Загора и Ямбол. Една река, два язовира трябва да пълним, а язовирите бяха празни. Тази години след три години суша, налягането падна рязко през август. Сливен, Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стара Загора бяха на косъм да останат без вода. При празен язовир и пресъхващи сондажи, земеделците искат да поливат, екология трябва, енергетиката иска да охлажда. 70 км. трасе, пускаме 5 000 000 кубика, идват 800 000, другото попива. Пускаме водата, ускоряваме, спасихме положението. Дадохме вода и идва собственикът на "Копринка" и вика, че трябвало да мести садките? Кое е по-важното? Ние се занимаваме с риби, защото някой влязъл в държавния язовир", описа още ситуацията Димитров. "Втори пример - Кърджали. Три язовира, каскада, истински подвиг. В първия язовир вали дъжд, има садки. Там се пълни бързо. Идва тоя от "Кърджали" и ми вика: Защо ми празните водата?", продължи министърът. 

Емил Димитров даде пример и с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи. "Напоителни системи" са унищожени, това, което не е изрязано, не работи и загубите са колосални, добави той. "Ние сме в изключителна криза, поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система", коментира още Емил Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!